Albatros udělil výroční ceny, do síně slávy vstoupila Renáta Fučíková

foto Slavnostní setkání a předání výročních cen při příležitosti 75 let vzniku nakladatelství dětské literatury Albatros, 25. dubna 2024, Praha. Laureátka Ceny za významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež Renáta Fučíková.

Praha - Cenu za významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež nakladatelství Albatros, které slaví 75. výročí svého založení, získala ilustrátorka Renáta Fučíková. Významná autorka knižních ilustrací, kreseb a návrhů poštovních známek mimo jiné postupně převyprávěla hry Williama Shakespeara, Moliéra a Antona Pavloviče Čechova tak, aby si je čtenáři mohli lépe zařadit do dobových souvislostí. Přitom použila soudobé prostředky včetně komiksu, přitažlivé pro děti i rodiče. Nakladatelství dnes ocenilo své nejúspěšnější autory textů a ilustrací i překladatele.

Fotogalerie

Fučíková byla za svou tvorbu mnohokrát oceněná v zahraničí i doma. Mezi její nejvýznamnější autorské tituly, které doprovodila výpravnými ilustracemi, patří Historie Evropy - Obrazové putování, série životopisných knih o významných postavách českých dějin a kniha 189 pražských příběhů nazvaná Praha v srdci. Fučíková ilustrovala též knihy Václava Cílka, Radka Malého, Aleny Ježkové, Josefa Krčka a dalších autorů.

Cenu za ilustrace pro menší děti dostal Jindřich Čapek za obrázky ke knize Carla Collodiho Pinocchiova dobrodružství. Ocenění za text pro menší děti převzala Tereza Marianová za knížku Uličníci pojednávající o tvorech, s nimiž se dělíme o městské ulice a byty.

Vítězem kategorie Ilustrace pro větší děti je Filip Pošivač, který výtvarně doprovodil výlet do světa fantasy Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Jana Šrámková byla oceněna za text k této knize, podle které natočil Pošivač stejnojmenný film. Ten se v červnu zúčastní mezinárodního festivalu animovaného filmu ve francouzském Annecy. Letos získal Českého lva za nejlepší animovaný snímek.

Za nejlepší překlad ocenil Albatros Anežku Dudkovou, která z angličtiny přeložila knihu o hledání vlastní identity Melissa. Za významný počin Albatros označil hravý výbor z textů Vítězslava Nezvala, který pod názvem Dívám se na svět kukátkem sestavil Petr Šrámek a který ilustrovala Nikola Logosová.

Pokračovatelem Albatrosu, nejstaršího tuzemského nakladatelství pro děti, je dnes společnost Albatros Media, která pokrývá téměř 20 procent nakladatelského trhu v České republice. Vedle 18 samostatných nakladatelství skupina Albatros Media vlastní také vydavatelství audioknih Voxi, vydavatelství produkující knihy pro export B4U Publishing, službu pro začínající autory Pointa.cz nebo e-shop nabízející papírové a elektronické knihy i audioknihy. Loni získala podíly ve společnostech Yabyrinth a Elibro provozujících e-shopy a posiluje v oblasti cizojazyčné literatury. Zároveň tím vstoupila do oblasti vracení půjčených knih do oběhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď