Koncert Rammstein zahalil jeviště na letišti v Letňanech do kouře a ohňů

foto Ilustrační foto - Zkouška pódiových efektů pro koncert německé skupiny Rammstein, která 15. května v Praze zahájí své evropské turné, 13. května 2022.

Praha - Koncert skupiny Rammstein zahalil už při první písni jeviště na letišti v Letňanech, kde dnes němečtí hudebníci zahájili své evropské turné, do kouře a ohňů. Své více než dvouhodinové vystoupení nabízející industriální metal s prvky elektronické hudby pak v závěru vygradovali efektním ohňostrojem. Jejich produkci aplaudovalo ve vyprodaném areálu 60.000 fanoušků, kteří se před začátkem bavili vytvářením mexických vln. Další stovky lidí sledovaly hlasitou show za ploty. Druhý koncert se na stejném místě koná v neděli.

Členové kultovní skupiny, která si libuje v bizarních kostýmech, zvýraznili temnou atmosféru svých písní doprovodnými projekcemi nebo vystřelováním černých konfet. Vděčnému publiku nabídli své hity jako Du riechst so gut, Links 2-3-4 nebo Deutschland, některé v pozměněných aranžích. Zazněla i skladba Zeit z jejich zatím posledního stejnojmenného alba z roku 2022.

Koncert tradičně zahájila reprodukovaná Hudba ke královskému ohňostroji Georga Friedricha Händela. V roli předkapely se hodinu před kapelou Rammstein představilo francouzské duo Abélard, jehož členky Héloïse Hervouëtová a Katherine Nikitineová mají v repertoáru komornější verze skladeb Rammstein.

Show provázela rozsáhlá bezpečnostní opatření. Vstup mladistvých do 15 let byl povolen pouze v doprovodu osob starších 18 let. Zákaz vstupu měly děti do šesti let. Z bezpečnostních důvodů bylo do areálu povoleno vnášet pouze zavazadla o maximální velikosti formátu A4. Podle doporučení pořadatelů návštěvníci po skončení koncertu mohou využít posílenou linku metra C, jejíž provoz bude prodloužený do 0:30. Podle šéfa pražské policie Petra Matějčka nebude největším náporem pro policii ani tak samotný koncert, jako rozchod desetitisíců lidí po jeho skončení.

Jde o jednu z nejnavštěvovanějších akcí v letňanském areálu, kde již v polovině týdne stály vysoké tribuny a velké pódium. V roce 2019 zde dva koncerty britského zpěváka Eda Sheerana přilákaly celkem 150.000 diváků.

Rammstein založili v roce 1994 hudebníci pocházející z východní části Německa. Název kapely připomíná město Ramstein, kde je základna a sídlo velitelství Letectva Spojených států v Evropě a kde se koncem 80. let během letecké přehlídky stala nehoda, při které zahynuly desítky lidí. Silnou základnu fanoušků si Rammstein v čele s hlavním autorem textů, zpěvákem Tillem Lindemannem, synem básníka a spisovatele Wernera Lindemanna, vypěstovala již svou debutovou deskou Herzeleid z roku 1995. Nové fanoušky si získávají svými provokativními klipy a pompézní koncertní show.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď