Hlavní obsah

Zemřel Steve Albini, hudebník a producent alba skupiny Nirvana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký hudebník, producent a zvukový inženýr Steve Albini zemřel v úterý ve věku 61 let. Ve svém domě v Chicagu podlehl infarktu. Byl členem kapely Shellac, spolupracoval se skupinami Nirvana, Pixies, Bush či s bývalými členy Led Zeppelin Jimmym Pagem a Robertem Plantem.

Foto: Profimedia.cz

Steve Albini byl velkou osobností světové hudební scény.

Článek

Proslavil se zejména jako producent třetího alba skupiny Nirvana In Utero, které vyšlo v roce 1993. Na sociálních sítích Nirvany se po jeho skonu objevil dopis, který kapele před začátkem společného nahrávání zaslal.

Mimo jiné v něm stojí: „Nechci a nebudu brát honorář za žádnou nahrávku, kterou nahraji. Myslím si, že placení honoráře producentovi nebo zvukovému inženýrovi je eticky neobhajitelné. Kapela píše písně. Kapela hraje hudbu. Jsou to její fanoušci, kteří si kupují desky, ať už jde o skvělou, nebo otřesnou nahrávku. Tantiémy patří kapele.“

Albini byl zakladatelem, vlastníkem a hlavním inženýrem společnosti Electrical Audio, tedy nahrávacího studia v Chicagu. Odhaduje se, že během své kariéry pracoval na několika tisících nahrávkách. Dělal s takovými jmény, jakými jsou Nirvana, Pixies, Bush, The Breeders, The Jesus Lizard, PJ Harvey, Urge Overkill, Jimmy Page a Robert Plant, Killdozer, Veruca Salt, Jon Spencer Blues Explosion a další.

Na příští týden je naplánované vydání nového alba jeho skupiny Shellac. S ní se v minulých dnech chystal na turné.

Albini kritizoval hudební průmysl a tvrdil, že vykořisťuje a stylově homogenizuje umělce. Jak je patrné z výše uvedeného dopisu, odmítl brát tantiémy od umělců, se kterými pracoval, a tvrdil, že je to neetické.

Byl ženatý s filmovou režisérkou Heather Whinnaovou. Podle rozhovoru z roku 2022 se vyhýbal drogám a alkoholu. Uvedl, že jeho otec byl alkoholik a kvůli tomu si uvědomil vlastní zranitelnost, zvláště pak ve vztahu k nezávislosti, po které celoživotně toužil.

Frances Bean vzpomínala na svého otce Kurta Cobaina

Hudba

Neunesl tíhu světa ani svého talentu. Před třiceti lety zemřel Kurt Cobain

Hudba
Související témata:
Steve Albini

Výběr článků

Načítám