VIDEOROZHOVOR | Jak se tvoří filmová hudba? Na Žebříku nám to prozradili skladatelé Karel Havlíček a Jan Šléška

Vydáno 17.05.2024 | autor: iREPORT

Jak se tvoří filmová hudba? O tom jsme si na Žebříku popovídali se skladateli Janem Šléškou a Karlem Havlíčkem. Zatímco první jmenovaný triumfoval v kategorii Film za Bod obnovy, který režíroval Robert Hloz, Havlíček obsadil s Bratry druhou příčku.

VIDEOROZHOVOR | Jak se tvoří filmová hudba? Na Žebříku nám to prozradili skladatelé Karel Havlíček a Jan Šléška VIDEOROZHOVOR | Jak se tvoří filmová hudba? Na Žebříku nám to prozradili skladatelé Karel Havlíček a Jan Šléška

Skládání filmové hudby je složitým, a především dlouhodobým procesem. Své o tom ví Karel Havlíček, kterého pro film Bratři oslovil režisér Tomáš Mašín. "Byl jsem v té době zrovna v Los Angeles. Začal jsem na hudbě pracovat už tam s tím, že když jsem se vrátil do Česka, ještě asi půl roku jsem vše dodělával. Tomáš mi dal naprostou volnost. Měl jsem od začátku jasno v tom, že nechci dělat dobovou hudbu," prozradil nám v rozhovoru. Dodal, že při psaní se nechal inspirovat i osobním životem. "Ve filmu bylo několik témat, například bratrství. A já jsem z dvojčat."

Žebřík číslo 32: Ceny pro Marka Ztraceného, Ewu Farnou, Chinaski, J.A.R. i Davida Stypku

Hudbu k Bodu obnovy svěřil režisér Robert Hloz do rukou Janu Šléškovi. "Už při čtení scénáře vám hudba běží v hlavě. Potom jdete spát, i v té chvíli o ní pasivně přemýšlíte. Ráno dostanete nápad, co by v daném momentu filmu mohlo hrát. Sednete si do studia, pomocí virtuálních nástrojů začnete realizovat demo…," popsal skladatel.

Finále již 32. ročníku Hudebních cen Žebřík proběhlo 5. dubna v plzeňském DEPU2015. Tři sošky si odnesl Marek Ztracený, dvakrát bodovali Ewa Farna, Chinaski, J.A.R. a David Koller. Skladbou i Videoklipem roku se stala píseň Nebreč v podání Davida Stypky a Šimona Biliny. Speciální ocenění převzal pan Jiří Suchý.

Rozhovor: Aleš Materna, video: Karel Holubička, foto: Iveta ValentováJakub Urbanec, Jana Braunová
Témata: Karel Havlíček, Robert Hloz, Jan Šléška, Žebřík, Plzeň, DEPO2015

zavřít