Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Popové legendy míří do Česka

Kultura

  15:15
PRAHA - Známí představitelé populární hudby 80. let minulého století jsou stále vítanými hosty na tuzemských pódiích. Vystupují zde jako například Boney M na koncertech i soukromých akcích. V roli hosta Michala Davida v Praze nedávno zazpíval Drupi. Kim Wilde nebo Suzi Quatro patřily k hvězdám českých letních festivalů. Ještě do konce roku v České republice vystoupí italští Ricchi e Poveri, Suzi Quatro a němečtí Alphaville.

Depeche Mode vystoupí v Česku 25. června příštího roku foto: David Port Lidové noviny

"Tři singly skupiny Alphaville se staly skutečnými rozhlasovými megahity, takže jsem přesvědčen, že 99,5 procenta lidí na koncert přijde kvůli skladbám jako je Forever Young a nostalgickým vzpomínkám. Takovým posluchačům nejde o to slyšet něco jiného a nového," míní Jarda Hudec, vydavatel časopisu Report, který se v lednovém dvojčísle bude zabývat tématem hudebních comebacků a reunionů. Návraty mnohých interpretů zpět na pódium Hudec považuje především za pragmatické rozhodnutí související s financemi i touhou po slávě a obdivu.

Ricchi e Poveri na pražském Žofíně
Ricchi e Poveri, kteří letos slaví 40. výročí svého vzniku, 7. prosince představí v původní sestavě v pražském paláci Žofín své největší hity.

Italské trio, které již pět let nevydalo novou desku, bylo v tehdejším Československu velmi populární zejména v 80. letech. "Vystoupením Ricchie e Poveri chceme v rámci programu s názvem Návraty legend navázat na loňský úspěšný koncert skupiny Alphaville," řekl programový ředitel Petr Denk.

Německá popová legenda Alphaville vystoupí v Praze i Brně
Kapela s hity jako Forever Young, Sounds Like a Melody či Big in Japan se představí 18. prosince v Lidovém domě ve Kbelích. O den později zavítá do brněnské haly Rondo, kde jejich koncert avizují jako "hudební událost roku". V loňském roce vyprodali Alphaville pražský Velký sál paláce Žofín, letos přihlíželo jejich vystoupení na festivalu Beskydy Sound téměř 6000 lidí.

Častou návštěvnicí je u nás také americká zpěvačka a baskytaristka Suzi Quatro, která v tehdejším Československu poprvé koncertovala v roce 1979, loni se představila na festivalu Benátská noc a na začátku letošního února zahrála v liberecké Tipsport areně. Osmapadesátiletá zpěvačka s velkým hitem If You Can't Give Me Love podle svých internetových stránek plánuje 15. prosince vystoupení v Mladé Boleslavi.

Drupi byl hostem Michala Davida
V tomto roce se v Čechách po delší době objevil italský zpěvák Drupi, který byl od svého vystoupení na Bratislavské lyře roku 1977 na území bývalého Československa nejpopulárnějším italským zpěvákem. Interpret hitů jako Sereno e, Piccola e fragile, Due či Sambario 13. listopadu zazpíval ve vyprodaném Velkém sále pražské Lucerny jako host Michala Davida.

"V 80. letech byl u nás Drupi obrovskou hvězdou, na jeho koncertech lidé doslova šíleli," uvedla zpěvačka Hana Zagorová, která s Drupim nazpívala duet Setkání.

Smokie připravují česko-slovenské turné
Letos v říjnu v téměř zaplněné sportovní hale v Plzni vystoupila britská popová skupina Smokie a chystá repete."Na příští rok Smokie připravují velké česko-slovenské turné," sdělil manažer projektu Petr Klér, který v minulých šesti letech "vozil" do ČR další bigbeatovou legendu Nazareth.

Podle Hudce je česká a vůbec celá východoevropská hudební scéna specifická, protože se zde od začátku 90. let dohánělo určité manko vzniklé tím, že komunistické režimy koncertům západních interpretů příliš nepřály. "Takže kapely jako The Sweet nebo Slade, které už na britské scéně nehrály téměř žádnou roli, k nám jezdily a nacházely zde své publikum," podotkl Hudec.

Kim Wilde nebo Suzi Quatro patřily k hvězdám českých letních festivalů
O prázdninách se na letních festivalech objevilo několik dalších jmen známých spíše z hudebních encyklopedií. Vystoupení britské zpěvačky Kim Wildeové v programu 16. ročníku hudebního festivalu Benátská noc vrátilo na Malou Skálu na Jablonecku atmosféru 80. let. Sedmačtyřicetiletá zpěvačka zde zahrála své hity z diskoték jako You Keep Me Hangin' On. Přestože tisícům diváků nabídla také rockovější skladby, pobavila je spíše svými známějšími tanečními hity.

Melodie legendární formace Boney M Rivers Of Babylon či Brown Girl In The Ring si zase v červenci užilo několik tisíc návštěvníků multikulturního festivalu Orlická brána v Žamberku na Orlickoústecku. Na festivalovém pódiu se se svým týmem představila Sheyla Bonnicková, která byla krátký čas členkou této legendární skupiny. Z původní sestavy Boney M, vytvořené německým producentem Frankem Farianem, dnes zůstala pouze ona. "Boney M jsme chtěli zařadit především pro střední generaci a musím říci, že záměr se nám podařil. S návštěvností jsme spokojeni," řekl pořadatel akce Vilém Kout.

Slavná jména populární hudby 80. let se České republice nevyhnou ani v příštím roce
Například kultovní britská kapela The Sisters Of Mercy vystoupí 1. dubna 2009 v pražském Divadle Archa. Do Prahy se po třech a půl letech po své tamní premiéře vrátí britská popová skupiny Simply Red.

Vystoupí 24. května v O2 areně. Slavná britská skupina Depeche Mode zase ohlásila vystoupení 25. června příštího roku na fotbalovém stadionu Slavie v pražském Edenu.

Autoři: ,