Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Seattleští Mudhoney zvou v sobotu na velkolepou jízdu blátem

Kultura

  7:00
PRAHA - Kmotři velké seattleské rock’n’rollové revoluce jsou zpět. A v plné polní, resp. bahenní parádě. A vše nasvědčuje tomu, že to v sobotu bude v pražské Akropoli ještě hustější "jízda blátem" punku, bluesu, soulu prodchnutá hard rockem i hardcorem - grungem v jeho nejsyrovější podobě, než ta při jejich první divoké zastávce v Česku před třemi lety.

Mudhoney foto: archiv Sub Pop

Nirvana a Kurt Cobain možná dokázali obléknout celou planetu do kostkovaných flanelových košil a Pearl Jam se Soundgarden asi prodali dohromady více desek, jenže byli to Mudhoney, kdo dal celé to grungeové soukolí do pohybu. Nebýt Mudhoney, nejspíš nikdy by nevzniklo vydavatelství Sub Pop, které pak tak riskantně poskytovalo dalším kapelám azyl a seberealizaci (Soundgarden, Nirvana, Tad, Afghan Whigs, Rein Sanction, Codeine…).

Jenže onen první tah s Mudhoney vyšel, singl Touch Me I’m Sick (1988) se stal doslova revolucí a okamžité okolnosti z průmyslového Seattlu na odstrčeném severozápadě USA na dlouhou dobu učinil nové hlavní město rock’n’rollového vesmíru. Po třech letech pak vyšlo Nirvaně album Nevermind, kapele Pearl Jam vyšel debut Ten a Mudhoney vydávají třetí počin Every Good Boy Deserves Fudge.

Loňskou exkluzivní re-edicí kolekce Superfuzz Bigmuff + Early Singles label Sub Pop výpravně oslavil dvacet let dodnes dechberoucího debutu, Mark Arm a Steve Turner se svou nesmrtelnou kapelou dali ovšem hned na srozuměnou, že kapela v žádném případě nebude žít jen z minulosti - nové album The Lucky Ones vyšlo ve stejné době. A po Severní a Jižní Americe, po Austrálii a Japonsku je tu i evropský tour-kolotoč a v něm teď už samozřejmě i Praha. Mudhoney vystoupí 17. října v Paláci Akropolis.

Rozhovor s frontmanem Markem Armem najdete dnes v deníku

Autoři:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč