Hlavní obsah

Chystá se film o legendární zpěvačce Nině Simone, ztvární ji Mary J. Blige

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 2012 by se měl do kin dostat americký snímek o zesnulé americké zpěvačce a politické aktivistce Eunice K. Waymonové, která se proslavila pod pseudonymem Nina Simone. Její unikátní hlas fascinuje dodnes.

Článek

Americká zpěvačka Mary J. Blige s nadšením přijala nabídku zahrát si Ninu Simone a roli bere velmi osobně. “Hrát Ninu Simone je jako hrát sama sebe, protože byla maniodepresivní, závislá na drogách a alkoholu, divoká a šílená jako já, ale velmi talentovaná," svěřila se nedávno časopisu RollingStone.

Zpívat začala z nouze 

Nina Simone se narodila v roce 1933 a slávy se dočkala hlavně v 50. a 60. letech minulého století, její vliv je ale v hudbě cítit dodnes. Původně studovala klasiku, prosadila se ovšem v jazzu, soulu a gospelu. Měla velmi neobvyklý hlas, téměř mužský, a její hluboko posazené vibrato vynikalo zejména v táhlých bluesových skladbách, které sálaly nenapodobitelnou, těžkou melancholií.

K jejím nejslavnějším nahrávkám patří Little Girl Blue, I Put a Spell On You, Feeling Good, Don't Let Me Be Misunderstood, Sinnerman nebo To Be Young, Gifted and Black.

Ještě v 50. letech chtěla hrát jen vážnou hudbu, ale musela si přivydělávat v barech, a tak byla nucena začít zpívat. Vymyslela si jméno Nina Simone, protože se bála, že její věřící matka by nesnesla, aby hrála blues, tedy "ďáblovu hudbu". V té době bylo v USA běžné, že na koncerty chodili kazatelé a žádali zastavení produkce, protože blues prý pochází od satana. Zejména jim vadilo míchání gospelu a blues, kterým proslul třeba Ray Charles.

Během šedesátých let se stala Nina Simone poměrně slavnou, ale stále se setkávala s rasismem, na což reagovala mimo jiné v písni Mississippi Goddam, která byla v některých jižanských státech USA zakázaná, a v coververzi slavné písně Billie Holiday Strange Fruit. Celkově vydala asi čtyřicet desek a dočkala se velké popularity v Evropě, kde ve stáří i žila. V roce 2003 zemřela ve Francii.

Nina Simone stále patří k nejvlivnějším umělcům, mladší zpěváci a zpěvačky ji uvádějí jako svůj vzor, její hudba byla použita v mnoha filmech a dnešní hudebníci velmi rádi používají samply z jejích desek.

Reklama

Výběr článků

Načítám