Hlavní obsah

Přijede operní hvězda Jonas Kaufmann

Právo, Vladimír Říha

Německý operní tenorista Jonas Kaufmann považovaný v současnosti za jednoho z pěti nejlepších na světě přijede zazpívat do Prahy. Podle agentury PanArt vystoupí na galakoncertu ve Smetanově síni 10. ledna 2011 za doprovodu orchestru Pražských symfoniků FOK řízených dirigentem Jochenem Riederem. Od úterý probíhá již předprodej lístků v síti Ticketpro.

Článek

Kaufmann (41 let) je mnichovský rodák, v současnosti bydlí ve švýcarském Curychu, je ženat s operní pěvkyní Margaretou Joswig a mají tři děti. Vedle Curychu zpívá na dalších operních scénách světa – v Mnichově, Paříži, Londýně, Miláně, v New Yorku aj. Letos poprvé vystoupil i v Bayreuthu v zahajovacím představení festivalu: ve Wagnerově Lohengrinovi zpíval titulní roli pod taktovkou Andrise Nelsonse. Kaufmanna jsme viděli i v přenosech z operních scén – v newyorské MET zpíval Alfreda v Traviatě, v Londýně v Covent Garden Dona Josého v Carmen.

Často zpívá i koncertně – s orchestry kupř. sóĺa v Beethovenově  9. symfonii (s dirigentem Claudio Abbadem) či v Mahlerově Písni o zemi. Na komorních recitálech ho doprovází nejčastěji klavírista Helmuth Deutsche. Sólově natočil Kaufmann tři alba - Romantic Arias, Sehnsucht a Verismo Arias, s Deutschem nahráli Schubertovy písně i písně Richarda Strausse. Zpívá i na operních kompletech (Carmen, Lohengrin, Madame Butterfly) a získal mnoho ocenění (časopisů Echoklassik, Opera News, Opernwelt aj.)

Reklama

Výběr článků

Načítám