zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Dee Dee Bridgewater složí poctu Andělu z Harlemu

Dee Dee Bridgewater

autor: archiv   

zvětšit obrázek

ANDĚLEM Z HARLEMU nazvala v jedné ze svých skladeb skupina U2 Eleonoru Fagan, zpěvačku známou pod uměleckým jménem Billie Holiday. Slavní Irové nejsou ovšem zdaleka jediní, kdo se rozhodl složit poctu legendární jazzové ikoně a obdivuhodné ženě. Naposledy tak učinila fenomenální vokalistka, držitelka prestižního ocenění Grammy, Dee Dee Bridgewater.

A právě oslava Billie Holiday, přezdívané také Lady Day, se stane základním pilířem vystoupení Dee Dee Bridgewater na Jarním GALA pro Struny podzimu. Jeho druhý ročník proběhne 2. dubna 2011 v pražském Obecním domě. „Dee Dee Bridgewater, držitelka dvou cen Grammy a broadwayského ocenění Tony, se českému publiku představí v repertoáru, který ji vynesl její již v pořadí druhou Grammy - v kouzelné poctě legendární Billie Holiday. Ale nezůstane jen u toho, nebyly by to Struny podzimu, kdyby se po boku Dee Dee Bridgewater neobjevili další neočekávání hudební hosté,“ odkrývá další detaily večera Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Výtěžek z Jarního GALA bude stejně jako v letošním roce zdrojem financování nadcházejícího ročníku festivalu Struny podzimu, který proslul originalitou dramaturgie a představováním svěžích hudebních novinek.

Úspěch Dee Dee Bridgewater se začal rodit v New Yorku na přelomu 60. a 70. let, kdy byla hlavní vokalistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Koncerty a nahrávání s hudebními velikány, jakými byli třeba Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon nebo Max Roach, vyměnila Dee Dee v roce 1974 za Broadway. Díky svému hlasu, kráse a talentu si v roli hodné čarodějnice Glindy v muzikálu The Wiz, adaptaci příběhu o čaroději ze země Oz, získala srdce diváků a vysloužila si i prestižní cenu Tony.
Její diskografie čítá čtrnáct alb, počínaje debutem Afro Blue z roku 1974. Horkou novinkou je album Eleonora Fagan. „To album je můj způsob, jak vyjádřit poctu vokalistce, která umožnila zpěvačkám, jako jsem já, aby si vybojovaly vlastní kariéru,“ vysvětluje Dee Dee, proč album věnovala Billie Holiday, kterou ztvárnila v letech 1986 a 1987 v londýnských a pařížských divadlech v představení Stephana Stahla nazvaném Lady Day. To vzniklo na základě zpěvaččiny autobiografie Lady Sings the Blues.

7.12.2010 02:12:48 Redakce | rubrika - Festivaly

Časopis 13 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Milá Evičko, milý Luďku (Činoherní klub)

Články v rubrice - Festivaly

Mladí ladí jazz Open air nabídne evropskou jazzovou špičku

Berlínský projekt Jazzanova

Festival Mladí ladí jazz oslaví 30. dubna Mezinárodní den jazzu open air přehlídkou na pražském Karlově náměst ...celý článek



Časopis 13 - sekce

LITERATURA/UMĚNÍ

Velikonoční víra tipy

Poslední den Ježíše z Nazareta

Velkopáteční bohoslužba
Přímý přenos liturgické slavnosti z Farního sboru Českobratrské církve evangelické celý článek

další články...