Deska týdne: Destroyer

19. leden 2011

Nazvat Dana Bejara novým Davidem Bowiem zní jako opravdu velká troufalost. Pokud se ale seznámíte s jeho rozsáhlou diskografií musíte uznat, že podobnost v elegantní popové uhlazenosti tu rozhodně je. Osmičlenná smečka z kanadského Vancouveru přichystala na začátek letošního roku devátou řadovou desku Kaputt a vzpomínky na Roxy Music, Japan nebo The Blue Nile se vynořují jedna za druhou. Zda se i tentokrát stroj na muziku Dan Bejar trefil do černého, testovala Deska týdne Radia Wave.

Vancouverský rodák Daniel Bejar je známý především svou účastí v indie-rockovém spolku The New Pornographers, s nimiž (ať už jako regulérní, nebo „tajný" člen) nahrál za první dekádu milénia pět elpíček. Kromě tohoto angažmá se ovšem Bejar po boku Careyho Mercera z Frog Eyes a Spencera Kruga z Wolf Parade realizuje i v kanadské indie superskupině Swan Lake, se kterou spáchal zatím dvě alba. Spolupracuje i s kapelou Bonaparte své přítelkyně Sydney Vermont a přímo s ní tvoří duo Hello, Blue Roses. A konečně - od roku 1995 šéfuje skupině Destroyer.
Profil kanadského kreativního plodivce připravil Robert Candra.

„Devítku kompozic nového Destroyera je potřeba poslouchat v klidu, nejlépe v sedě a koukat přitom ven z okna na pomalý běh času. Naladíte se totiž nejblíže atmosféře, kterou Dan spolu s osmihlavou doprovodnou sebrankou na ploše padesáti minut vytvořil. Navíc atmosférou velkokapelní klidné síly evokuje vkusný „adult oriented pop", který si v osmdesátých let střihnul David Bowie, Bryan Ferry, Leonard Cohen nebo Talk Talk. Oblek a elegantní chování povinností,“ říká s porozuměním o Bejarově novince hudební redaktor Pavel Zelinka.

02234121.jpeg

Druhý recenzent, moderátor pořadu Evil Heat Kay Buriánek, má zřetelně jiný názor: „Pokaždé, kdy důvodně nebo náhodou narazím na podobně laděné záležitosti, napadá mě - možná nepřístojná - otázka: pro koho je tenhle lehce jazz-popový subtilní art-pop-folk určen a koho může nadchnout? Všechno, co mě na muzice irituje, je tady a zjevně se nešetřilo. Chápu, že tohle je Destroyerův svět, teritorium, kde se hraje podle jeho pravidel, a možná bych se pokusil i přizpůsobit, ale čeho je moc, toho je moc. Věcem na Kaputt se nedá upřít, že v sobě nesou jistou intimitu a zároveň odcizení velkoměsta, velkou dávku filmovosti, ale saxofon, otravně frázující kytaru, smyčce, flétny a vše ostatní v této kombinaci prostě nedávám.“

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.