Nurse With Wound a Larsen vybírají z chyb

21. leden 2011

Výběr chyb, tak zní podtitul společného alba britských zvukových dadaistů Nurse With Wound a italských instrumentálně melancholických krasomilů Larsen.

O společném albu Nurse With Wound a Larsen se hovořilo již nějakou dobu, nyní je album po dvou letech výměny zvukových souborů na světě, a to v podobě CD Erroneous vydaného péčí americké značky Important Records. Není to jednoznačný split ani kolaborace, ale od obojího trochu. Skladba Tickety-Boo je dílem Nurse With Wound, kteří k sobě přizvali někdejšího člena skupiny Kraftwerk Eberharda Kranemanna. Šéf Nurse With Wound Steven Stapleton zde poněkolikáté dokazuje, že jeho láska k německým psychedelickým experimentům takzvaného krautrocku je stejně vášnivá jako jeho náklonnost k odpočinkové hudbě – stylům exotica, lounge a easy listening.

Následující trojice skladeb je společným dílem obou skupin. Delší Driftin' By se přiklání spíše na stranu psychedelické rozmáchlosti Nurse With Wound, poté se nálada alba dramaticky změní ve prospěch Larsen, čtveřice hrající na kytary, smyčce, akordeon, bicí, theremin a zvonkohru.

Italové Larsen, jimž na CD patří poslední dva tracky, prosluli únosem Michaela Giry ze skupiny Swans. Kdovíjak to doopravdy bylo, jisté je, že Gira produkoval a vydal jedno larsenovské album. Byl-li přitom v zajetí obsluhován nahou otrokyní a dělil-li ho od kapely těžký závěs, se patrně nikdy nedovíme. Šéf Larsen Fabrizio Modonese Palumbo ale rozhodně vypadá, že by se něčeho takového odvážit mohl; svou kapelu prý dotuje z peněz vydělaných tetováním, piercingem, body artem a jinými tělesnými experimenty a sám působí jako důrazná chodící reklama svého závodu.

02238425.jpeg

Larsen se proslavili mimo jiné spoluprací s Davidem Tibetem a Jóhannem Jóhannssonem, s nimiž natočili a uvedli interpretaci Nezvalovy básnické skladby Abeceda. Vyjmenovávat kolaborační aktivity veleplodných Nurse With Wound by zabralo mnoho desítek minut, zmiňme jen pár jmen: Jim O'Rourke, Current 93, Coil, Cyclobe, Whitehouse, Hafler Trio, Faust, Organum, Sunn O)))… Společné album Nurse With Wound a Larsen Erroneous se sice výborně poslouchá, obě skupiny se na něm ale drží tak trochu při zdi. To, že jeho značná část vznikala na dálku a s dlouhými přestávkami, je na CD velice dobře znát. Škoda že není o trochu dobrodružnější.

Spustit audio