Herkules podruhé a znovu v plné síle

27. leden 2011

Projekt Hercules & Love Affair před třemi lety výrazně bodoval s hitem Blind, ke kterému nazpíval vokály Antony Hegarty z Antony & The Johnsons. Povedená bezejmenná deska se pak svezla na vlně zájmu o avantgardní disco a resuscitaci utopického ducha raného house a výrazně jí pomohla producentská ruka Tima Goldsworthyho z newyorských klubových bohů The DFA, na jejichž labelu album vyšlo. To se psal rok 2008, teď se ale věci už mají trochu jinak.

Mozek Hercules & Love Affair Andrew Butler se přestěhoval z New Yorku do Denveru a část desky dokonce vznikala ve Vídni, od DFA odešli k londýnské značce Moshi Moshi a na nové desce není ani Antony ani Goldsworthy. A přesto jsou Blue Songs povedeným příspěvkem k oživování kreativního odkazu tanečního undergroundu sedmdesátých a osmdesátých let.

Blue Songs ohlásil už vloni na podzim fantastický singl My House, ve kterém Butler představil svůj nový objev - venezuelskou zpěvačku Aerea Negrot, jejíž soulem nasáklý hlas skvěle naplňuje roli houseové mateřské divy a zároveň trochu připomíná legendárního androgynního disco vokalisty Sylvestera. Klip ke skladbě je kouzelně stylizován do osmdesátkové estetiky a hudba na Blue Songs se za fascinaci touto érou nijak nestydí. Objevování odkazů pionýrů tanečního undergroundu už možná není tak revoluční jako na první desce, Hercules ale tentokrát stvořili vyrovnanější kolekci, které se lépe daří evokovat spirituálního ducha scény, jež si dala za úkol rozpustit rasové, genderové či sexuální rozdíly v tanci.

02243959.jpeg


Butler měl znovu šťastnou ruku se zpěváky - vedle zmíněné Negrot a jeho stálé spolupracovnice Kim Ann Foxman jsou na novince slyšet třeba i Kele Okereke z Bloc Party nebo Mark Pistel z Meat Beat Manifesto. Společně stvořili desku, která nemá slabší okamžiky a suverénně si dovolí vybočit ze stylové formule - viz introspektivní prostřední pasáž s pomalými skladbami Boy Blue a titulní Blue Song. Pak hned ale zase nastoupí taneční rytmus skladby Falling s extatickými dechy ala Chic a refrénem „I am free". Deska končí coververzí klasiky chicagského house It's Alright původně od Sterling Void. V podání Hercules & Love Affair je ale oslavou hudby jako poslední oázy svobody v duchu chilloutového minimalismu s klavírem a ozvěnami.
Je to vyklidněné, ale stejně majestátní finále skvělé desky, kterou stojí za to poslouchat od začátku do konce.

Hercules & Love Affair - Blue Songs (Moshi Moshi, 2011)

autor: Karel Veselý
Spustit audio