Ondřej Pivec vydal album. Pouze online

7. únor 2011

Varhaník Ondřej Pivec již delší dobu pobývá v New Yorku, kde hraje mimo jiné v černošském kostele v Harlemu. Nyní o sobě dal vědět novým albem. Jmenuje se jednoduše „Live“ a vychází pouze v digitální podobě.

Jde o živý záznam energického koncertu z léta 2009 z divadla Disk, kde vystoupil Pivec jednak se známým Organic Quartetem a také v exkluzivním spojení s netradičním ansámblem Bucinatores Orchestra.

Vydaná nahrávka zachycuje pouze první část večera se sestavou Organic Quartet a její tradiční mix swingu, funku, soulu a gospelu.

02252198_0.jpeg

„Koncert v Disku pro mě byl asi nejsilnější zážitek mé dosavadní hudební kariéry – přišlo víc lidí než se vešlo do sálu, což jsem vůbec nečekal, atmosféra byla dokonalá. Album vydáváme online, bude tak mnohem dostupnější jak finančně, tak geograficky,“ říká o svém posledním albu Pivec.

Zároveň přiznává, že snímek je trochu nečekaným vyústěním původního záměru vydat záznam z Disku na DVD. Koncert v divadle byl totiž původně zorganizován právě z tohoto důvodu, obě uvedené formace snímaly kamery. „Z DVD nakonec bohužel sešlo kvůli technickým problémům s obrazem,“ upřesňuje varhaník. Dokument měl vyjít již loni u labelu Animal Music. Podívejte se na upoutávku:

Album Organic Quartet – Live je prvním Pivcovým pokusem o zpoplatněnou digitální distribuci. „Zatím vydávám tuto část, abych viděl jak na on-line model u nás lidi zareagují. Big-band schovám na později.“

Živý snímek přináší z větší části živé provedení kompozic, které již dříve členové kapely publikovali na studiových nahrávkách, nově jsou zaznamenány převzaté tituly Steva Swallowa (Bite Your Grandmother) a Dona Ellisa (Pussy Wiggle Stomp). Poslechněte si ukázky ze zmíněných skladeb:

Pivec se usadil v New Yorku „natrvalo“. Tam účinkuje aktuálně v jazzovém triu saxofonisty Jasona Marshalla, na studiových sessions a nově i ve vlastním triu CPR Electrio s českým saxofonistou působícím již léta v New Yorku, Karlem Růžičkou ml. Jeho předchozí album It’s About Time s Najponkem a Gregory Hutchinsonem bylo letos nominováno na cenu Anděl v kategorii jazz a blues (vyhlášení 23. února).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.