shop.musicserver.cz
Petr Novák - Komplet 1967 - 1997

Jedenáct hodin s Petrem Novákem

Vydáno: 08.02.2011 13:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Jeho první písničky patří paradoxně k těm nejznámějším, i když jim je už více než čtyřicet let. Kompletní balík tvorby Petra Nováka ale ukazuje, jak pestrý byl jeho repertoár. A i když už svými písněmi přežil sám sebe, stojí za to si i dnes objevovat v deskách, které jsme v minulosti třeba opomněli.

9/10

Petr Novák - Komplet 1967 - 1997

Vydáno: 24.9.2010
Celkový čas: 649:33

Skladby: kompletní alba Kolotoč svět (1970), Modlitba za lásku (1971), Ve jménu lásky (1972), Kráska a zvíře (1975), Co je to láska (1980), Sladké trápení (1982), Ahoj tvůj Petr (1983), Zpověď (1985), Memento (1990), Dávné sliby (1996), 60. léta, 70. léta, 80. a 90. léta (celkem 191 skladeb)

Vydavatel: Supraphon

I když už třináct let nežije, stále je hraný v rádiích a jeho skladby znají lidé napříč mnoha generacemi. Petr Novák ale nejsou jen nejznámější hity jako "Povídej" nebo "Já budu chodit po špičkách". Za třicet let aktivní muzikantské činnosti nahrál deset řadových desek a ty všechny, doplněné třemi dalšími alby singlů a rarit, patří do obsáhlého boxu "Komplet 1967 - 1997". Třináct desek pohromadě.

Pokud byste chtěli poslouchat kompletní tvorbu Petra Nováka v kuse, trvalo by to bez deseti minut jedenáct hodin. A během té doby byste brzy objevili mnoho zajímavých věcí, které si člověk často ani neuvědomuje.

Tak předně - největší Novákovy hity nevyšly na jeho řadovkách, ale pouze na singlech a později například na kompilaci "12 nej". Notorické skladby "Povídej", "Já budu chodit po špičkách", "Náhrobní kámen", "Klaunova zpověď" a mnoho dalších proto najdete až na jedenáctém albu "60. léta".

Dále je to Novákova schopnost nebo štěstí obklopovat se osobitými textaři. Ať už to byl Ivo Plicka, Zdeněk Rytíř, Eduard Krečmar, Pavel Vrba, Michael Žantovský nebo Pavel Šrut, Petr Novák se mohl bez problémů ztotožnit s jejich verši. A často se jedná o silné osobní výpovědi samotného zpěváka, souznění s autorem slov je tu neuvěřitelné.

A také velké množství koncepčních desek, které desítka Novákových řadovek obsahuje. Ať už jde o moderní verzi "Krásky a zvířete" (Novák coby zvíře znetvořené autonehodou a Věra Mazánková jako kráska), hudební adaptaci Johnova "Mementa" nebo autobiografickou "Zpověď" s fantastickým prologem Rudolfa Hrušínského, jehož poslech vás uhrane i dnes, po čtvrtstoletí od jeho vzniku.

Díky luxusně vytvořenému boxu Supraphonu (takový přístup k reedicím si zaslouží poklonu) máme v pěkné krabičce nejen třináct CD replik původních vinylů (škoda že nebyly přetisknuté původní zadní strany obalů desek), ale i opravdu obsáhlý booklet, který jednak stručně rekapituluje Novákovu dráhu (aktuální sleevnote Jaromíra Tůmy), jednak obsahuje i ty původní, historické, z dob vydání alb.

Dráha Petra Nováka byla skvostně zkompletována. Romantický a emocemi protkaný zpěvák si takový ucelený soubor svých písní rozhodně zasloužil. A my už můžeme jen spokojeně a s úctou poslouchat a hledat souvislosti. Jsou to příjemné a náramně obohacující hudební zážitky.

NÁZORY
  • bohužel nikoliv komplet (Milan, 08.02.2011 21:14) Reagovat

    Dobrý den, Nováka jsem průběžně kupoval a kupoval a proto jsem si tuto kolekci odpustil. To není nic proti Novákovi, naopak, naopak. Mám však vážnou výhradu vůči vydavatelské politice Supraphonu a nechtělo a nechce se mi ji podporovat. Postupné vydávání bylo zmatené a chaotické, obzvláště po odchodu Karla Knechtla. Nešlo se chronologicky, ale chaoticky. Singly 1967-1969 byly ještě vydařené. Modlitba za lásku rovněž. Ve jménu lásky nevyšlo dodnes. Kolotoč svět byl se singly z daného období, skvostná Kráska a zvíře ještě od Knechtla měla patřičné singly, Co je to láska rovněž. Kompletní Planeta snů vydána nebyla, ač se dochovala. A pak už jsem to nepochopil - Sladké trápení a Ahoj Tvůj Petr si mezi sebe rozdělilo Greatest Hits. Zpověď už dva zbývající singly neměla. A pak ... v posledních třech čtyřech ( ? ) letech vyšly 3 ( ! ) dvojcd výběry, které jednak zopakovaly již vydané kousky, jednotlivosti z vinylů - např. Bratislavskou lyru, duety s Mazánkovou, vzácný Vlak lásky, Partyzán ( snad jediná převzatá skladba ), Kulhaví poutníci atd.

    Ke KOMPLETU. Když něco nazvu KOMPLET, tak chci aby tam tedy byly vše co je k dispozici, a to tedy prosím NENÍ. Jen stručně co chybí. Původní George and Beatovens - domácké nahrávky ze sklepa na Míráku - viz původní Modlitba za lásku. Album Greatest Hits. Nové natočené 12 nej z r. 1986, album Live Reflex z r. 1992 ( ? - píši z hlavy ), druhá verze písničky Všichni jdou za láskou z r. 1977 - vyšla jen ta verze z Co je to láska z r. 1980, z vlastní tributní desky pak asi minutová citace nově natočené Klaunovy zpovědi z r. asi 1992-4, z Krásky vyjmutý singl pod názvem V klubu Vesmír všichni tančí a to jsem ještě určitě na něco zapomněl.
    Takže - Novák dostane kytku a za 10. Legendy neodcházejí ale přetrvávají. Jako epitaf mohla a měla být použita Plickova Píseň na rozloučenou z r. 2002, o které editor Tůma zřejmě asi nemá ani potuchy.
    Pilíře českého beatu - Novák/Plicka, Janda/Chrastina. Konec chvály.
    Supraphon - za 5 ( jako ve škole ). Za chaos. Za tahání peněz z kapes. Za divení se klesajícím prodejům. A vůbec .... Milan

    • Re: bohužel nikoliv komplet (Honza Průša, 09.02.2011 07:46) Reagovat

      Díky za reakci velkého znalce. Nechci hodnotit politiku vydávání Nováka před tímto "Kompletem". Ale Komplet, jako soubor řadových alb (kam nepočítám koncerty, rarity, kompilace atd.) je podle mě povedeným počinem. Jasně, taky mi tu chybí řada věcí - třeba tečka za kariérou Petra Nováka - CD "Ahoj tvůj Petr" s koncertem z 18.10.97. Ale ani to k řadové tvorbě Nováka nepatří.

      • Re: bohužel nikoliv komplet (milanmilan2, 09.02.2011 20:51) Reagovat

        Dobrý večer. Pokud někdo nekupoval předchozí vydávaná řadová alba, doplněná většinou o bonusy, je pro něj tato edice velice dobrou investicí. kdo je kupoval a pak doplňoval zmíněnými 3 dvojcd výběry, cítí se tak nějak jako já, tj. tak trochu podveden a oklamán, protože Komplet není komplet. Supraphonu budiž odpuštěno, pokud chystá např. Definitivní komplet, nebo Úplně všechno, Celá kolekce, či jiný název. Prostě se mi nelíbí, že komplet není komplet. Pokud by nazvali - např. Řadová alba Petra Nováka a bonusy, pak prosím, to by odpovídalo. Písnička Všchni jdou za láskou je jedinou ( ! ) na cd dosud nevydanou alternativní verzí písničky, která v minulosti vyšla na vinylu. Právě a jedině ona nebyla do výběru zařazena. Myslím si, že kdyby se přidaly verze z 12 nej - a teď jsem si vzpomněl, na nekompletním kompletu chybí ještě verze Klaunovy zpovědi a Dětských očí ze singlu, který pak vyšel na cd Co je to láska, odhadem tedy tak z r. 1980, Greatest Hits a Live Reflex, pak už by to stálo za hřích. I ty nové verze bych možná oželel, ale Greatest Hits samostatně nevyšlo, a Live Reflex, je pokud vím, jen velmi obtížně sehnatelné. Mimochodem, Vámi zmiňované tributní cd Ahoj Tvůj Petr s koncertem, kde Petrovy písničky zpívají různí i generační souputníci, je taky pěkná perlička a není zrovna snadné jej získat. Ano, i toto cd by mohlo být vítaným bonusem třeba možného budoucího Úplného kompletu. Památka Petra přetrvává pro případné příští přátele Petrových písniček. Milan

        • Re: bohužel nikoliv komplet (Jan, 10.03.2011 22:05) Reagovat

          Písnička Všichni jdou za láskou (verze 77) na CD vyšla, jednalo se o kompilaci tuším Bontonu "Milování za svítání". Je možné tedy tuto píseň získat odtud. To, že nebyla nikdy vydána v rámci kolekcí Petra Nováka, je škoda. Stejně tak se zapomnělo na singl Dej mi čas / Málo jsem tě znal, jedná se o úplně jiné nahrávky než na původním albu! Singl verze Dej mi čas se tuším objevila na výběru Svět a Nesvět, singl verze Málo jsem tě znal nevyšla vůbec. Supraphon ji mohl dát alespoň na server i-legalne (který beztak už skončil), ale neudělal to! Komplet Petra Nováka by byl podle mého soudu lepší, kdyby se vynechalo celé album Dávné sliby (v reedici před lety vyšlo) a na třetím bonusovém disku se vynechaly skladby Petra po r. 89 (ty se stejně objevily na výběrech typu Přátelství na n tou). Namísto toho se v boxu měly objevit námi zmiňované věci ze singlů a odjinud + album 12 nej, to dosud nebylo remasterováno. Zda někdo dává přednost původních verzím nebo těm nově natočeným na 12 nej, o to nejde. Vyjít to podle mělo a mohlo, kdyby byla koncepce lépe udělaná. Anebo zkrátka mohl box obsahovat o jednu placku navíc. Nic by se nestalo. A Supraphon by daleko lépe udělal, kdyby jednotlivá papírová CD ještě nechal zatavit do folie a prodával kus za cca 99kč. Dle mého soudu by se toho už teď prodalo dvakrát tolik.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Recenze: Kompilace "Art Rock Line" shrnuje drobečky ze stolu československého sofistikovaného rocku (25.02.2021 09:00)
- Recenze: "12 Nej" Petra Nováka je reedicí, která dává smysl (22.11.2020 16:25)
- Reedice alba "12 nej" připomíná nedožité jubileum Petra Nováka (28.08.2020 17:33)
- Recenze: Další díl supraphonské "Zlaté kolekce" je vzpomínkou na Petra Nováka (16.09.2015 09:00)
- Nové desky pro 36. týden (06.09.2015 17:48)
- Publicistika: Smutný klaun Petr Novák by se dožil sedmdesáti let (06.09.2015 09:00)
- V dalším díle "Zlaté kolekce" se Supraphon ohlédne za tvorbou Petra Nováka (25.08.2015 08:29)
- Nepochopitelná bezradnost (13.10.2010 22:05)
- Recenze: Velká předslavíkovská loupež (21.11.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu