Men at Work definitivně ukradli svůj megahit učitelce

Pavel Kroulík
7. 10. 2011 19:50
Skupina musí vrátit část peněz za píseň Down Under

Sydney - Vrchní soud v Austrálii se nebude zabývat odvoláním kapely Kapela Men at Work, která nesouhlasí, že porušila autorská práva. Skupina odmítá rozhodnutí nižších instancí, že ve svém hitu Down Under si neoprávněně vypůjčila část flétnové melodie z folkové písně, kterou složila učitelka Marion Sinclairová před pětasedmdesáti lety pro skautky.

Loňské rozhodnutí nižší instance už na jaře potvrdil odvolací soud. Nyní tak dfinitivně platí, že skupina a firma EMI musí vrátit část autorských honorářů za hit Down Under z února 1983.

Song Kookaburra Sits in the Old Gum Tree během let zlidověl, zpívá se ve školách, v hospodách i u ohňů od Nového Zélandu po Kanadu. Zazněl na zakončení olympijských her v Sydney v roce 2000, a je dokonce jakousi neoficiální australskou hymnou.

Práva na autorčinu tvorbu vlastní od roku 1990 společnost Larrikin Music. Skupinu a vydavatele písně se ale firma rozhodla zažalovat až předloni. Hned první soud určil, že společnosti zpětně náleží od Men at Work šedesát procent výdělku. V červenci 2010 ale byla částka snížena na pět procent, a navíc časově omezena.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Colin Hay, který song napsal v roce 1978 s Ronem Strykertem, u soudu přiznal, že se jim do skladby mohla část melodie dostat. Podle něj to však bylo neúmyslně; ostatně autorka, jež zemřela v roce 1988, žádné nároky nevznesla, jak řekl.

Posléze upřesnil, jak se nápěv do songu dostal: nový člen kapely ho "spontánně zahrál" na koncertě a tato verze se pak dostala i na desku. Hudebník navíc dodnes tvrdí, že není jasné, zda si Larrikin Music nárokuje právo na původní píseň, ve které flétna nebyla, nebo až na jejich nahrávku. 

V postupech soudí vidí vítězství chamtivosti a vyzval k přehodnocení autorského zákona. Zatím nikdo přesně nevyčíslil, na kolik rozhodnutí soudu kapelu přijde. I při pětiprocentní sumě se však mluví o milionech dolarů.

Skupina Men at Work vznikla  roce 1978; v její tvorbě se mísily vlivy disca a reggae, netradičně používala i dechové nástroje. Počátkem další dekády se jí podařilo prosadit se na domácí i mezinárodní scéně albem s Business as Usual, které obsahovalo zmíněný hit Down Under.

Byli první australskou kapelou, která se dostala na vrchol hitparád ve Spojených státech i Velké Británii současně. V roce 1983 vyhráli Grammy pro nejlepšího nováčka. V  světě prodali na třicet milionů desek; v roce 1986 se rozpadli, ale o deset později se znovu dali dohromady.

Asi nejznámějším soudem o copyright byl přes 20 let se táhnoucí spor o píseň My Sweet Lord od George Harrisona. Soud mu dokonce uvěřil, že melodii He's So Fine od dívčí skupiny The Chiffons neokopíroval, přesto se ex-beatle musel vzdát většiny příjmů, které mu píseň přinesla.

To ovšem není případ Men At work. Vydavatelská EMI tvrdila, že jde maximálně o poctu slavné písni Kookaburra, už první ale soud označil "citaci" za jasné porušení zákona. Navíc rozhodl, že se ternto přečin vztahuje i na další verze písně od Men at Work. Jedna z nich zní animáku Hledá se Nemo, song použily ve své reklamě i australské aerolinky Quantas. 

 

Právě se děje

Další zprávy