Hlavní obsah

Gamma Ray: Velice si vážíme přízně českých fanoušků

Právo, Martin Hošna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá skupina Gamma Ray má v Čechách početnou fanouškovskou základnu. Není proto divu, že se sem s pravidelností vrací, aby napumpovala do žil divákům pravý heavy metal. O víkendu vystoupí na festivalu Noc plná hvězd v Třinci. Zpěvák a kytarista Kai Hansen tento návrat přiblížil.

Foto: Archiv, Právo

Gamma Ray míří do Třince. Kai Hansen (druhý zleva).

Článek

Chystáte pro fanoušky do Třince nějaké překvapení?

Budeme hrát speciální set písní. Zahrajeme skladby z nového alba Skeletons & Majesties, což bude něco úplně nového. Předělali jsme také největší hity do akustického provedení a myslím, že na vystoupeních mají velký úspěch. Takhle nás ještě nikdo v Čechách hrát neslyšel.

Kdo přišel s nápadem, že jste nechali hlasovat fanoušky o tom, jak bude vypadat váš setlist během turné Skeletons & Majesties?

Už jsme něco podobného dělali dřív, když jsme vydali koncertní dvojalbum Skeletons In The Closet z roku 2003, na kterém jsme připomněli opomíjené skladby z našeho repertoáru. Dozrál čas na to, abychom to zopakovali, s tím rozdílem, že tentokráte lidé hlasovali o tom, které skladby by chtěli slyšet naživo.

Jste si vědomi toho, že máte v České republice velice věrnou fanouškovskou základnu?

Nedokážu si to vysvětlit a ani přesně popsat, proč zrovna v Čechách máme tak srdečné a vděčné publikum. Je to něco unikátního a velice si toho vážíme.

Vaše loňské studiové album se jmenuje To The Metal. Můžeme název chápat jako poctu metalu?

Ano, je to přesně tak. Gamma Ray jsou od počátku ryze metalovou kapelou. Jsme součástí metalu a my jsme mu tímto albem chtěli vzdát patřičný hold. Signalizujeme tím, že metal je plnohodnotný žánr, se kterým se chceme s ostatními podělit.

Vy osobně jste v Gamma Ray od úplného počátku. Kterou fázi Gamma Ray považujete za nejvíc zásadní?

Nemůžu říct, že bych některé období považoval za horší a některé za lepší. Muzikanti, se kterými jsem hrál, byli vždycky výborní. Osobně ale upřednostňuji období, kdy jsme se začali víc soustředit na melodické linky a vokály.

Jaké místo zaujímají Gamma Ray v historii?

Úsudek bych nechal spíše na fanoušcích. Je na nich, co o nás řeknou třeba za deset let. Za sebe můžu říct jen to, že dělám věci tak, jak to považuji za správné.

Jste velkým fanouškem Ronnieho Jamese Dia, který loni zemřel. Minulý rok jste mu uspořádal vzpomínkový koncert. Co pro vás jako muzikant znamenal?

Byl to skvělý zpěvák. Hlavně to, co dokázal se skupinou Rainbow, je nezopakovatelné. Jeho texty byly skvělé. Byl to úžasný vypravěč, posunul metal o kousek dál díky svému specifickému projevu. Je ho věčná škoda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám