Brad Mehldau vydá album v duu s Kevinem Haysem

21. červenec 2011

„Modern Music“ se jmenuje nové album Brada Mehldaua, které vyjde u labelu Nonesuch v září. Snímek zaznamenává Mehldauovu spolupráci s pianistou Kevinem Haysem a skladatelem Patrickem Zimmerlim.

Album, které vyjde 20. září, bude obsahovat skladby všech tří umělců spolu s Zimmerliho aranžemi Steva Reicha, Ornetta Colemana a Philipa Glasse. Nahrávka vzešla ze snahy Mehldaua a Hayse, jinak dlouholetých přátel od konce 80. let, vytvořit konečně společný projekt. Oba shodou okolností započali svou kariéru po boku saxofonisty Joshuy Redmana na počátku 90. let, časem se však etablovali jako velmi výrazní sóloví hráči a skladatelé. Zimmerli studoval saxofon na stejné škole jako Mehldau, ale časem se věnoval hlavně kompozici v oblasti vážné hudby.

Jak říká Mehldau, Zimmerliho kompozice pro duo klavírů, pro něj byly velkou výzvou. „S improvizací to nebylo tak snadné – tím chci říct, že když jazzový muzikant improvizuje, pracuje často intuitivně, svůj intelekt může třeba na okamžik odsunout. Tady to bylo jiné, protože Pat (Zimmerli) nám připravil různé překážky. Jeden příklad za všechny: ve skladbě Modern Music je část, ve které máme improvizovat v pravé ruce a zároveň hrát předepsaný part v levé. Na papíře to zní snadno, ale pro oba z nás to byla skutečná výzva.“

Modern Music - playlist

1.Crazy Quilt (Patrick Zimmerli) 2. Unrequited (Brad Mehldau) 3. Generatrix (Patrick Zimmerli) 4. Celtic Folk Melody (Patrick Zimmerli) 5. Excerpt from Music for 18 Musicians (Steve Reich, arr. Patrick Zimmerli) 6. Lonely Woman (Ornette Coleman, arr. Patrick Zimmerli) 7. Modern Music (Patrick Zimmerli) 8. Elegia (Kevin Hays) 9. Excerpt from String Quartet No. 5 (Philip Glass, arr. Patrick Zimmerli)

02303000.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka