Vědomé snění s Washed Out

28. červenec 2011

Stoprocentně letní album Within And Without přichystal na letošní prázdniny jednočlenný americký projekt Washed Out. Je podařenější než letošní česká obdoba blátivého léta, nebo se drží reality, která nedává mnoho důvodů k relaxaci?

Stane se každému z nás, že ho běh věcí zanese špínou a následně srazí na kolena. Ďábelský mix nezdarů v osobním životě a negativních zpráv ze společnosti dokáže rozleptat i velmi pevné charaktery. A přesně v tento moment může jako živá voda přijít vhod hudba – jak jinak že? Možná melancholičtější a v jádru naivnější, než obyčejně posloucháme, která naprosto odtržená od každodenního marasmu dokáže na mlžném oparu fungovat jako převozník do klidnějších krajin. Krajin, kde nevychází denní tisk, jednání lidí je oproštěno od egoistického napínání šlach a svalů a vítězí jen potřeba poctivého mentálního odpočinku. Takové stavy může navodit i debutová dlouhohrající deska Ernesta Greena, který si říká Washed Out.

Chillwave je hudební škatulka, která v sobě vydestilovala melancholii společnou jak kytarovým „mlžičům“ shoegaze vlny, tak IDM snivcům za elektronickými mašinkami. Obě skupiny se z různých úhlů dívají do bájných hippie údolí klidu a míru, o kterých referují se zavřenýma očima a blaženým úsměvem na tváři. Další New Age selanka? Ale kdepak! Washed Out umí s vodou zacházet docela zručně (viz klip k prvnímu singlu Feel It All Around z debutového EP 2009). Netopí se v přeslazeném sirupu hollywoodských happy endů, ale užívá své neodbytné sklony k rafinovanému zklidnění jako zkušená obsluha ruční automobilové myčky. Smývá nečistoty, ale nesdírá lak plechových miláčků. Navíc jako zkušený šaman navozuje u svých klientů pocit lucidního snění – probouzí je během ošetření auta do aktivního prožívání snových reálií.

02396117.jpeg

Washed Out na svém letošním albu Within And Without narušuje lidskou psýchu už úvodním singlem Eyes Be Closed, kdy elektronicko-melodickou mantru v duchu Ulricha Schnausse popohání downtempovým bicím automatem a do šířky rozpíná basovou linkou a nenápadnými kytarovými vyhrávkami. Na vrchol ležérního krémového splazu pak položí svůj zasněný, efektně zmnožený vokál. Green se málokdy dostane do rychlejších temp, přesto to desce neubírá její kouzlo. Ta jednou překvapí angažováním hostujícího violoncella, podruhé minimalisticky drží náladu na jednom místě, až pochopíte, že to není nerozhodné přešlapování, ale účelné vsazení na kartu, která svoji sílu ukáže až v samém závěru hry. Efektní outro desky poté obstará klavírní balada, funkční odlehčení od vrstevnaté ovoněné deky jménem Within And Without.

02396110.jpeg

Letní počasí plné dešťových přeháněk si zaslouží svoji slunnou protiváhu. Argument, který blátivému období dá svůj optimisticky prohřátý smysl. A když už tedy nepomáhá dlouhodobá předpověď počasí, pak si vezměte k ruce letošní desku Washed Out. Alespoň na 40 minut vás zalije prohřátou koupelí, která navrací sílu a zlepšuje mentální stav vědomí.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio