Hlavní obsah

V ČR zazpívá izraelská kráska Yasmin Levy či afro hvězda Gnahoré

Novinky, Stanislav Dvořák

Na podzim nebude v Praze nouze o půvabné dámy, které navíc disponují nejvášnivějšími hlasy na současné world music scéně. Z Izraele přijede Yasmin Levy - Sentir, z Afriky Dobet Gnahoré a z Anglie zpěvačka indického původu Susheela Raman.

Článek

Yasmin Levy - Sentir se věnuje sefardské písni, což je židovská lidová hudba ze Španělska, silně ovlivněná arabskou kulturou. Zpěvačka mimo jiné spolupracovala s  egyptskou hvězdou Natachou Atlas a získala nominaci na cenu BBC World Music.

"Yasmin má tu hudbu v krvi, její projev je přirozený, nedotčený evropskou klasikou", řekla o ní muzikoložka Lucy Duran.

Teprve pětadvacetiletá africká zpěvačka Dobet Gnahoré získala Grammy společně se slavnější kolegyní jménem India.Arie za singl Pearls a jejímu albu Djepka La You se v roce 2010 dobře dařilo ve world music hitparádě WMCE.

Gnahoré je jako zpěvačka spíše křehká, s hlasem na sto procent naplněným emocemi, jež se derou na povrch jen v náznacích. Její vynikající kytarista Colin Laroche de Feline nepřetržitě zdobí zvolna plynoucí melodie drobnými sóly a jednoduché aranže s různými perkusemi a baskytarou zachovávají albu Djepka La You průzračný lidový charakter.

Rodačka z Pobřeží Slonoviny zahájila profesionální kariéru roku 2004 debutem Ano Neko. O tři roky později vydala řadovou desku Na Afriki a pak třetí Djepka La You. Návštěvníci koncertů oceňují Gnahoré také jako vynikající tanečnici.

Zpěvačka Susheela Raman je Indka narozená v Anglii, která své kořeny dlouho pracně hledala. Vyrůstala v Austrálii, kde zpívala blues, a později odjela studovat ke slavné indické zpěvačce Shruti Sadolikar.

Podzim s world music zpěvačkami:

YASMIN  LEVY - SENTIR  /Izrael/ 

22. 9. 2011, 20:00, Španělská synagoga

DOBET GNAHORÉ /Pobřeží Slonoviny/

26. 9. 2011, 19:30, Palác Akropolis

SUSHEELA RAMAN /UK, Indie/

24. 10. 2011, 19:30, Palác Akropolis

24. 10. 2011, 19:30, Palác Akropolis

První album Salt Rain připravovala tři roky s kytaristou Samem Millsem a byl to obrovský úspěch - byla nominována na britskou cenu Mercury a zvítězila v cenách BBC World Music. Na dalším CD Love Trap experimentuje s hrdelním zpěvem a využívá cello, řecký klarinet i indické perkuse. Album Music for Crocodiles zase inspirovaly její cesty po Indii. Nyní je zpěvačka na světovém turné s aktuální novinkou Vel a koncertuje všude od Austrálie přes Asii až po Evropu a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám