Hlavní obsah

První večer festivalu Brutal Assault vyvrcholí vystoupením Morbid Angel

Novinky, Alex Švamberk

Jednou z hlavních hvězd festivalu Brutal Assault, který ve čtvrtek začíná v Jaroměři, v pevnosti Josefov, jsou američtí Morbid Angel. Vystoupí hned první den po Motörhead. Na otázky Novinek odpovídal zpěvák a baskytarista David Vincent.

Článek

Patříte ke kapelám, které stály u zrodu death metalu. Co to pro vás znamená?

Jsme představitelé staré školy, byli jsme jednou z prvních kapel, která takto hrála. A jsme rádi, že můžeme pokračovat a sdílet naši hudbu s lidmi tolik let. Koho by napadlo, že to vydrží tak dlouho, s tím nikdo nepočítal. My se jen snažíme odvádět maximum, být upřímní ke svým uměleckým záměrům. Snad je to i poznat.

Byli jste první death metalovou kapelou, která měla smlouvu s velkou firmou. Jak se díváte na roky u Warnerů?

Warneři mají velkou distribuční síť a jednou z věcí, kterou pro nás udělali a která je důležitější ostatní, je tom, že nám otevřeli dveře. Dostali jsme se k příležitostem, které bychom neměli, kdybychom nebyli u mocné firmy. Umožnili nám udělat dobrá videa, která se vysílala na MTV. Byla to šance ukázat, že tvrdá hudba má hodnotu, pomohlo to otevřít dveře dalším kapelám, což je velmi dobré. Vždycky jsem se snažil pomáhat dalších kapelám na cestě k úspěchu. Dobrá hudba by se měla propagovat a to já pořád dělám.

Existuje stále scéna death metalu?

Jsou tu dobré kapely, které pokračují v tom, že tvoří skvělou hudbu. O těch ostatních nevím. Pro mne je těžké mluvit o scéně, já mohu mluvit o kapelách, které mám rád a ani nevím, jestli jsou součástí scény. Lidé mluví o scéně black metalu, death metalu, thrash metalu, ale já poslouchám hudbu, která se mi líbí, určité hráče. Nemá to nic společného se scénou, jde o to, že to jsou dobří muzikanti a píšou dobrou hudbu.

Je Florida stále stále jedním z center tvrdé hudby?

Ani si nemyslím, že kdy byla. Lidi tomu věří, ale je to jen fantasie, není to realita. Byla však doba, kdy bylo hodně kapel z Floridy. Všechny začínaly ve stejné době jako Morbid Angel, byli tu Death, Obituary a pak se sem přestěhovali Cannibal Corpse.

To je dost kapel.

To je, ale není to tak, že byste mohl jít na jedno místo a vidět je všechny. Jejich členové nechodili do jednoho baru, jako by tu byla deathmetalové scéna. Potkávali jsme se jen čas od času, častěji jsme se viděli na koncertech v Evropě než v Tampě.

Ovlivnil vás někdo v době, kdy jste začínali?

Ovlivnil, ale my se nikdy nepokoušeli znít jako někdo jiný. Když jsme v roce 1989 přišli s death metalem, ani jsme neměli koho kopírovat. Nebylo tu nic, co by znělo podobně. Byly tu jen postupy, které jsme se snažili spojit. Chtěli jsme jít za hranici, být tvrdí a rychlí. Už tu byli lidi, co dělali rychlé skladby, ale nic z toho mi neznělo jako Morbid Angel. Hodně z těch rychlých věcí byl punk

Nyní ale možná najdete někoho, kdo kopíruje Morbid Angel.

Zkoušejí to, ale ono nestačí vzít nějakou naši píseň a říci si, že napíšete něco, co bude znít stejně. Ale ono je to otázka, jak jsou všechny věci propojené dohromady, takže jsem nic podobného nám neslyšel. Ale slyšel jsem naše vlivy v hudbě jiných.

Jonathan Davis z Korn uvedl v jednom rozhovoru, že Morbid Angel ho přivedli tomu, že změnil hodně věcí. Pro mě to bylo zajímavé, protože Jonathan je fajn a Korn v žádném případě nezní jako Morbid Angel. Ukazuje to, že lidi mohou být něčím ovlivnění a to neznamená, že budou něco kopírovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám