Hlavní obsah

Zpěvačka Cesaria Évora končí

Právo, jaš

Po čtyřiapadesáti letech na hudební scéně oznámila konec své kariéry zpěvačka Cesaria Évora. Sedmdesátiletá rodačka z Kapverdských ostrovů je za své vystupování bez bot přezdívána „bosá diva“.

Článek

Ve své tvorbě spojovala portugalské fado s africkou hudbou a je nejvýznamnější představitelkou stylu morna. Ten je rozšířený zejména v Africe a na Kapverdských ostrovech. Vyznačuje se bluesově melancholickou náladou a láskyplnými poetickými texty.

O jejím rozhodnutí informovala vydavatelská společnost Lusafrica. Důvodem je její špatný zdravotní stav. Zpěvačka žije v Paříži a je tak slabá, že na doporučení lékařů nebude dále koncertovat ani nahrávat.

„Nové problémy se objevily poté, kdy podstoupila několik operací, včetně operace srdce loni v květnu. Po dohodě s lékaři se ona a její manažer Jose de Silva rozhodli pro ukončení kariéry,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Cesaria Évora je držitelkou ceny Grammy (2004). Publikum fascinovala nejenom krásným hlasem, ale též příběhem o chudé dívce z malého ostrova, která se po vystupování v kavárních, hospodách a klubech proslavila na celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám