TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel zpěvák a skladatel Roy Drusky

Roy DruskyZpěvák a skladatel Roy Drusky, který v 60. letech minulého století přivedl do countryové Top 10 celý tucet svých písní, zemřel po dlouhé nemoci ve čtvrtek 23. září 2004 v ranních hodinách v domě s pečovatelskou službou v Portlandu, stát Tennessee. Bylo mu 74 let. Mezi Druskyho nejznámější písně patří skladby „Another“ (1960), „Three Hearts In A Tangle“ (1961) a „Second Hand Rose“ z roku 1962. Jeho jediný No. 1 hit pochází z roku 1965. Je jím duet s někdejší manželkou Jerryho Reeda, zpěvačkou Priscillou Mitchell „Yes, Mr. Peters,“ který u nás proslavil Jiří Grossmann pod českým názvem „Ano, pane Jiří.“
Roy Frank Drusky Jr. se narodil 22. června 1930 v Atlantě. Jeho první hudební pokusy začaly v relativně pozdním věku, když si jako příslušník amerického námořnictva zakoupil svojí první kytaru.
Ačkoliv jeho snem byla kariéra baseballového hráče, po neúspěšném pokusu o vstup do profesionálního teamu se rozhodl pro hudební dráhu a sestavil svojí první kapelu. Současně s tím však začal studovat veterinární medicínu na Atlantské univerzitě.
Během 50. let absolvoval Drusky první nahrávací frekvence, ale žádný z jeho raných singlů pořízených pro společnosti Starday a Columbia Records se nedostal do countryového žebříčku. Neúspěchem zklamaný Drusky se přestěhoval do Minneapolis, kde začal pracovat jako diskžokej pro místní rozhlasovou stanici. Na vlastní tvorbu však nezanevřel. I nadále pokračoval v autorské činnosti a ta mu v roce 1958 konečně přinesla i vytouženou pozornost veřejnosti, když nahrávka jeho písně „Alone With You“ v podání Farona Younga strávila celých 13 týdnů na vrcholku country hitparády. O rok později se stejně vedlo i další Druskyho písni v podání Farona Younga. Singl „Country Girl“ vydržel na první příčce žebříčku celé čtyři týdny.
Ovšem v té době již měl Drusky exklusivní nahrávací smlouvu se společností Decca, do jejíhož katalogu přivedl i své první dva úspěšné snímky, písně „Another“ a „Anymore,“ obě vydané v roce 1960. Po té se rozhodl od Deccy odejít a podepsal kontrakt se společností Mercury Records, pro kterou natočil i zmíněný duet „Yes, Mr. Peters.“ U této značky vydržel až do začátku let 70., kdy na hitparádě bodovaly další dva singly – písně „Long Long Texas Road“ a „All My Hard Times.“ V dalších letech již Druskyho nahrávky vycházely na značkách Capitol a Scorpion.
Umělecká dráha Roye Druskyho však nebyla spjata jen s hudebním průmyslem. Zpěvák si také zahrál ve filmu. K vidění byl hned ve třech countryových snímcích – White Lightning Express, Forty Acre Feud a Golden Guitar. Kromě toho vyvíjel i producentskou činnost. Od roku 1958 byl také členem nashvillské Grand Ole Opry.

avatar Autor: on 25.9.2004. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*