David Sanborn míří do Českých Budějovic

7. listopad 2011

Průkopník pop-jazzu či smooth jazzu a nezaměnitelná tvář hry na altsaxofon. Tak bývá charakterizován David Sanborn, který 10.11. vystoupí v Českých Budějovicích.

David Sanborn je hlavní hvězdou South Bohemia Jazz Festu. Tento držitel dvou Grammy je známý pro melodický jazz s vlivy R´n´B či popu, kterým dokázal oslovit velké množství posluchačů v 80. a 90.letech nejen na koncertech, ale i skrze rádia i televize. Jako spoluhráče do svých kapel si jej brali třeba David Bowie, James Brown, Eric Clapton a desítky dalších jmen.

V nově zrekonstruovaném sále českobudějovické Besedy jej bude doprovázet Joey DeFrancesco, asi neslavnější žijící hráč na hammondky. DeFrancesco není v Česku poprvé, jak je vidět z této ukázky, tentokrát od něj můžeme čekat i zpěv:

Není náhoda, že v ukázce zaznívá hit Let The Good Times Roll, který tolik proslavil Ray Charles. Sanbornovo poslední album Only Everything (Decca, 2010) je totiž právě poctou těm, kteří saxofonistu formovali v začátcích jeho kariéry: vedle Raye Charlese hlavně saxofonisté Hank Crawford (který s Charlesem v 50. letech hrál) a David „Fathead“ Newman. Na desce vedle De Francesca hrál také například Sanbornův dávný spoluhráč Steve Gadd. Koncertní trio dotváří dvorní saxofonistův bubeník Byron Landham.

Koncert je součástí Sanbornova evropského turné, v jehož rámci zavítá i do Bratislavy (8.11.) a Vídně (9.11.).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.