Vertigo vyráží na velké CZ/SK turné

17. únor 2012

Na jazzové Anděly čerstvě nominovaná skupina Vertigo vyráží koncem února na česko-slovenské turné k 10. výročí existence kapely. V jeho rámci odehraje jedenáct koncertů v Česku i na Slovensku.

Vertigo již dříve ve svém názvu odmazalo obligátní „quintet“ a dříve hostující cellistku a zpěvačku Dorotu Barovou (Tara Fuki) přijalo za regulérního člena. Jejich v pořadí čtvrté album Metamorphosis bylo nyní nominováno na Ceny Anděl v kategorii jazz a získalo i alternativní Tais Awards.

Zatímco dříve mělo Vertigo ústřední osobu v podobě pianisty Vojtěcha Procházky (ne snad coby klasického leadera, na to má Vertigo příliš vyrovnané obsazení, ale hlavně skladatele), „album proměn“ je skladatelskou vizitkou Marcela Bárty (složil více než polovinu kompozic). Bárta je bezpochyby výrazným elementem v mnoha českých formacích (včetně vlastního projektu Muff), zde se však ukazuje v poloze, která dosud na deskách zaznamenána nebyla a mohli jsme ji slyšet pouze v klubech.

„Současná podoba Vertiga a jeho posun pro mě byl velkou inspirací. Chtěl jsem psát hudbu, kde se mohou všichni svobodněji vyjádřit a využít více své nástroje, jejich barvy a rozvíjet společný příběh,“ vysvětluje Bárta. Poslechněte si saxofonistovo sólo ve vlastní skladbě Revoluční:

Zatímco u „starého“ Vertiga jsme byli zvyklí na spíše sevřenější a intimnější výraz, nové Vertigo zaznamenalo výrazný posun směrem k volné improvizaci i inspiracím z oblasti vážné hudby. Pianista Vojtěch Procházka nesložil paradoxně jedinou skladbu, ale možná právě jeho studia v Norsku a jeho experimentální norské trio může být klíčem k současné podobě kapely. O Procházkově vlivu se zmiňuje i Marcel Bárta:

02305663_0.jpeg

„Stejně tak jak se Vojtův styl rozvíjí, a to i díky studiu, poznání Severu a jejich hudby, tak se stejným způsobem odráží v naší kapele, tomu nemůže být jinak, a je to v naší hudbě slyšet. Jeho styl hraní na piano a přístup k hudbě je velice netradiční a inspirující, dokáže nás skvěle vyprovokovat, a často nás i šokovat. Myslím, že Vojta přičichl k tzv. volnější hudbě už dávno před tím, jen se dostal do prostředí, které je tomu daleko více nakloněno.“

O tvůrčím pnutí ve Vertigu (daném především rozdílností jednotlivých osobností i jejich hudebním zaměřením) se nedávno v rozhovoru pro ČRo Euro Jazz zmínil pianista Vojtěch Procházka:

Celý rozhovor s pianistou Vertiga Vojtěchem Procházkou si poslechněte zde.

Vertigo Vojtěch Procházka – piano, Marcel Bárta - soprán saxofon, basklarinet, Oskar Török – trubka, Rastislav Uhrík – kontrabas, Daniel Šoltis - bicí, Dorota Barová - violoncello, zpěv

Turné Vertiga v ČR a SR 20.2. Praha, Rybanaruby 21.2. Praha, KC Vltavská 22.2. Plzeň, Kafé Anděl 23.2. Bratislava 24.2. Letovice 25.2. Nové mesto nad Váhom, Blue note 26.2. Humenné, Kulturně stredisko 27.2. Prešov, City Club 28.2. Brno, Stará pekárna 29.2. Olomouc, Jazz Tibet 2.3. Frýdek – Místek, Stolárna

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka