Kindness zve do klubu provinilých potěšení

28. březen 2012

Fotograf a výtvarník Adam Bainbridge si chtěl splnit svůj dávný sen, že se stane popovou hvězdou, a tak založil projekt Kindness.

Na své debutové desce World, You Need a Change of Mind prokazuje, že je mistrem v kombinování těch nejvíce cool elementů ze současného indie či avantgardního popu. Potkává se zde módní chillwave, neo-funk, syntezátorové retro či depresivně hédonistické r'n'b. A samozřejmě nesmí chybět ani profláknutá saxofonová sóla. A jakkoliv se zdá, že to celé zavání břichabolem z nadměrného množství hudebních cukrátek, debutové album Kindness je přes několik výhrad dokonalým vlhkým snem hipsterů.

Bainbridge si k natočení desky přizval producenta Phillipa Zdara z Cassius a výsledek trochu připomíná nadrženeckou odyseu Sebastiana Telliera na jeho čtyři roky starém albu Sexuality, které mu pomáhal stvořit Guy-Manuel de Homem-Christo neboli polovina robotických dělníků Daft Punk. Stejně jako Tellierova pocta syntezátorovému popu se i Kindness zastavil jen krůček před propastí nestřídmosti a sebezahleděnosti. Opravdu by stačilo jen málo a koktejl čerpající také z francouzského electra 90. let (jak jinak se Zdarem za kormidlem) a osmdesátkové house music by klesl do kolen pod tíhou své vlastní snahy být co nejvíce cool.

Úvodních bezmála sedm minut desky obstará atmosférické chillwave SEOD, které otevírá dveře do hédonistického klubu, do nějž vás pustí, jen pokud vypadáte dostatečně chic. Pak následuje svůdná coververze Swingin Party, v níž ožívají osmdesátkoví hrdinové The Replacements a Bainbridge asi nejvíce připomíná geniálního avant-disco outsidera Arthura Russela. Stejně jako on zpívá stydlivým hlasem, který snad ani nepředpokládá, že někdo poslouchá. Skvělá věc už vyšla na singlu v roce 2009 s funkovou rozcvičkou Gee Up na B-straně a tu na desce najdete také.

02590376.jpeg

Anyone Can Fall In Love je další cover, tentokrát ze zcela nepravděpodobných vod – píseň v roce 1986 nazpívala herečka Anita Dobson jako znělku nekonečného britského mýdlového seriálu EastEnders a Kindness si z ní udělal snivé r'n'b. Za polovinou alba jsou nachystané návraty k taneční horečce 90. let s House a That's All Right, v níž se objevuje zpěvačka Gladys Gambie známá z hitů Cassius. Album pak uzavírá Doigsong s masivní slap basou, za kterou by se nemusel stydět ani Curtis Mayfield.

V předposlední skladbě Bombastic vyjmenovává hlas v pozadí jména muzikantů, které Kindness považuje za své vzory, a kromě obvyklých podezřelých jsou mezi nimi i Kate Bush, Neil Young nebo Brian Wilson. V téhle chvíli vám jako posluchačům dojde, že World, You Need a Change of Mind je album obsedantních fanoušků popové historie, kteří se při klanění svým vzorům nenutí do ironie či konceptuálních hrátek, jako to dělají Ariel Pink nebo James Ferraro. Budiž ale zdůrazněno, že Bainbridge a Zdar neexcelují ani tak jako autoři, jako spíše důkladní konstruktéři zvukové atmosféry a svůdných nálad. I proto deska potřebuje víc poslechů, než se v tomhle klubu provinilých potěšení pořádně zabydlíte.

Kindness – World, You Need a Change of Mind (Polydor, 2012)

autor: Karel Veselý
Spustit audio