Deska týdne: Santigold

2. květen 2012

Santi White vlétla do světa velkého popu po hlavě a její debutové album tomu docela odpovídalo.

Během čtyřletého čekání na druhý počin přišla Santi o písmeno „o“ ve svém jménu a od své nahrávací společnosti musela nespočetněkrát slyšet otázku Kde máš ten hit? Novinka Master of My Make-Believe nakonec žádný kýžený megahit neobsahuje, což nám samozřejmě nijak nevadí – mnohem závažnější přečin je to, že pětatřicetiletá Američanka vydala v podstatě tu stejnou desku jako byl její debut.

Než se absolventka afro-amerických studií a hudby, zpěvačka, skladatelka a producentka Santi White vrhla na sólovou dráhu a do hromady kolaborací s dalšími umělci, vydala EP a regulérní desku s philadelphskou punkovou kapelou Stiffed. Psala a produkovala písně třeba pro Lily Allen, Res nebo Ashlee Simpson. Ve svém vlastním hudebním projektu pod pseudonymem Santogold se s vervou pustila do překračování žánrových hranic a míchání alternativního rocku s hiphopem „třetího světa“ a zmutovaným r'n'b. „Cítím, že se vynořilo hnutí bořící bariéry, noví umělci vydávají desky, které odmítají zapadat do specifických žánrových krabiček a namísto toho mísí všechny možné vlivy, což přitahuje široké a různorodé publikum," říká Santi White.
Poslechněte si celý profil Santigold, který připravil Robert Candra

02620158.jpeg

Na popovou desku je Master Of My Make Believe samozřejmě slušný standart, byť komerční rádia si tady moc nezamlsají. Pro nás ostatní – kdo nečekali nic menšího než další revoluci – je deska zklamáním. Pro Santigold je to možná maličko nespravedlivé, ale pop dnes utíká strašnou rychlostí a platí na něj okřídlený verš Jana Nerudy: „Kdo chvíli stál, už stojí opodál.“
Poslechněte si celou recenzi od Karla Veselého

Deska nefunguje jako celek (je zkrátka natolik žánrově rozházená, že to ani ze své podstaty fungovat nemůže) a jak bylo řečeno, ani není možné vypíchnout jednotlivé singly, jednoduše proto, že jsou málo singlové. Jediné, co tedy po rozebrání a doposlechnutí alba Master Of My Make-Believe zůstane, jsou ambice. Tentokrát ovšem nenaplněné.
Pro příště by možná stačilo, kdyby si Santigold jako vyzvánění svého mobilního telefonu nastavila některou z novějších skladeb zmíněné raperky M.I.A. Poznala by totiž, že úspěšné aktuální popové album potřebuje především energii.
Poslechněte si celou recenzi od Jiřího Špičáka

Santigold – Master Of My Make-Believe (Atlantic)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.