Donna Summer: Lapena ve smyčce disca

18. květen 2012

Donna Summer (31. 12. 1948 – 17. 5. 2012). Po Whitney Houston a Belitě Woods odešla další vynikající zpěvačka, spoluautorka mnoha disco hitů i popkulturní ikona Donna Summer.

Žádná hitparáda
LaDonna Adrian Gaines se narodila na Silvestra roku 1948 v Bostonu do křesťanské rodiny. Zdálo by se, že celý její život byl také jedna velká party, ale nebylo to tak jednoduché. Jako většina zpěvaček její generace a vyznání, do kterého se narodila, začínala se zpěvem gospelu v kostele. Jako 16letá byla jediným svědkem vraždy, což jí přineslo velmi stresující zkušenosti. Její odhodlání věnovat se kariéře zpěvačky inspirovala tvorba Janis Joplin, a proto začínala tenkrát s psychedelický rockem v kapele The Crow.

V 18 letech odešla Donna Gaines ze školy i z domova do New Yorku za pěveckou kariérou. Neuspěla v konkurzu do muzikálu Hair, ale dostala nabídku zpívat v tomto muzikálu v Německu, přestěhovala se tam a vystupovala i v dalších hudebních představeních. Tam se také seznámil a s producenty Giorgio Moroderem (autor soundtracků k filmům Scarface nebo Midnight Express) a Petem Bellottem. Právě oni se stali autory mnoha jejích klíčových hitů: Hot Stuff, I Feel Love (minimalistická syntezátorová produkce inspirovaná tvorbou Kraftwerk), Bad Girls i vůbec prvního a legendárního úspěchu Love to Love You Baby.

Donna Summer v 21 letech – píseň Petera Thomase v Německém seriálu 11 Uhr 20



Uvolnění
Love to Love You Baby je také název druhé desky v té době už Donny Summer (poangličtěná verze příjmení jejího prvního manžela Helmuta Sommera). Teprve tato deska vyšla v roce 1975 ve více státech Evropy, zaznamenala úspěch v Británii a získala jí smlouvu s americkým vydavatelstvím Casablanca. To se rozhodlo, že z Love To Love You Baby udělá hit pro tehdy tak populární party neboli Discotheques. Píseň měla 16:50… tak akorát, průměr, tedy ne na píseň.

Tato píseň je skutečně spíše záznamem orgastického prožitku a původně byla prý nahrána s nevinným záměrem přenechat ji někomu jinému. Donna Summer si údajně ve studiu vyžádala přítmí, aby na ní při zpěvu nebylo vidět a inspirací jí byla Marilyn Monroe. Vzhledem k tomu, že píseň příliš stimulovala nejen fantazii, rádia ji odmítala hrát, ale stala se obrovským hitem diskoték navštěvovaných především gay komunitou, která už nehodlala skrývat svou orientaci. Přesto, že se Donna obávala úspěchu tohoto hitu, stal se zlatým hřebem jejích koncertů i díky odvážným tanečním kreacím doprovodných tanečníků.



Lapena ve smyčce disca
Nejzásadnějších úspěchů dosáhla Donna Summer v 70. letech, byla nejúspěšnějším umělcem vydavatelství Casablanca, na kterém v té době vydávali také Parliament George Clintona. Během dvou let se jí podařilo mít 5 singlů na špičce amerického žebříčku. Získala 5 Grammy a píseň Last Dance získala Oscara, ale role královny lásky jí pravděpodobně nikdy nebyla přirozená. Došlo na deprese, záchvaty úzkosti, nadužívání nejrůznějších prášků a málem i na pokus o sebevraždu. Po tomto horečnatém období, které se neslo v rytmu přísného strojového rytmu disca, se Donna obrátila znovu i k víře. V té době už z disca vzniká hip hop a brzy na to také house.

Vliv disca na novou vlnu



Na začátku 80. letech po neklidném odchodu od Casablanca Records se Donna stáhla zpět ke klidnější a spíše rockové tvorbě. Spolupracovala také s Quincy Jonesem nebo Brucem Springsteenem. V polovině 80. let se v médiích objevilo její vyjádření, že AIDS je božím trestem pro gaye za jejich nezřízený život, což byla rána pro její publikum, tvořené z velké části právě homosexuály. Výrok byl ihned označen za nedorozumění. Donna Summer se ohradila a řekla, že s homosexuály dokonce spolupracuje a že všichni mají právo nakládat se svými těly, jak chtějí. Ovšem její výraz „perform homosexuality“ nezněl jako ideální vcítění.



Nový fenomén
Za svou kariéru si vysloužila přezdívku First Lady of Love a také Queen of Disco, touto přezdívkou se ovšem může chlubit i Gloria Gaynor nebo disco diva mužského pohlaví Sylvester. Ale Donna Summer byla rozhodně klíčovou osobností pro vývoj pop music. Disco obecně dalo vyniknout dominantním ženským sólovým vokálům. Zatímco v soulu a funku se objevovaly ženy jako doprovodné vokalistky nebo jako vokální skupiny, pro disco byly klíčové „divy“ a jejich texty častěji otevřeně hovořily o jejich sexualitě, pocitech a potřebách. Zpěvačka se v té době stává uctívanou ikonou, strhává na sebe pozornost a sklízí úspěch jaký, před ní měli spíše jen muži. Díky Donně Summer se do populární hudby dostaly problémy žen prostřednictvím jejích alb, která si brala za téma prostituci nebo příběh Popelky.

Sugestivní image, pěvecký i taneční projev Donny Summer, který spoluvytvářeli nejrůznější poradci a stylisti, se stal předobrazem popových ikon jako Whitney Houston, Madonna nebo Janet Jackson. Za její pokračovatelky by se daly označit i Beyoncé nebo již zesnulá Aaliyah.

02632912.jpeg

Donna Summer zemřela na Floridě na rakovinu plic, údajně byla přesvědčena, že nemoc jí způsobilo vdechování prachu ze zřícených budov WTC. Zůstali po ní nejen 3 děti, dlouhá řada megahitů, ale i rozpracované album.

V neděli 27. května si od 22:00 nalaďte Grundfunk Ladies Night, kde si budete moci poslechnout více hitů Donny Summer, naučit se i nějaké její taneční kreace a zjistit, kolik umělců samplovalo či předělalo její hity. Nezapomeneme ani na Belitu Woods, která byla výrazným hlasem seskupení Funkadelic Parliament – i ona bohužel tento týden zemřela.

autor: Mary C
Spustit audio