Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plastici se rozpadli na dvě části. Teď se hádají o právo používat původní název

Kultura

  18:19
PRAHA - Členové undergroundové legendy Plastic People of the Universe se kvůli neshodám rozdělili. Vznikly dvě formace, jejichž členové se přou o právo používat název kapely, která vystupovala na utajovaných „podzemních“ koncertech, ale i v Bílém domě pro prezidenty Billa Clintona a Václava Havla.

Plastic People v roce 2010 v pražské Akropoli foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

V čele skupiny, která se na svých stránkách označila jako PPU/New generation, stojí violista Jiří Kabeš, jenž do Plastic People of the Universe přišel před šestačtyřiceti lety. Lídry „druhých Plastic People of the Universe“ se stali saxofonista Vratislav Brabenec a klávesista Josef Janíček.

S Mildou ne! Festival Trutnoff čelí kritice poté, co pozval Miloše Jakeše. Rušíme účast, reagují Plastici a další

Od roku 1968, kdy vznikli Plastic People of the Universe, se v kapele vystřídalo téměř čtyřicet hudebníků. Většina z nich tam strávila pouze krátkou dobu.

Rozhádané části Plastic People of the Universe vystoupily 12. května shodou okolností ve stejný čas na dvou koncertech - Plastic People of the Universe s Brabencem a Janíčkem v Brně na akci s názvem Vzpomínka na Mejlu - Hlavsa 65 a Plastic People of the Universe s Kabešem v Praze.

Plastikům ukradli po koncertě nástroje. Hledají je v bazarech a prosí lidi o...
Plastikům ukradli po koncertě nástroje. Hledají je v bazarech a prosí lidi o...

„Jediným oprávněným nositelem názvu The Plastic People of the Universe je sestava kolem Jiřího Kabeše a Joe Karafiáta,“ uvedl v prohlášení manažer Plastic People of the Universe Roman Hanzlík. Připomíná, že v Plasticích vždy platila dohoda, že kapela bude pokračovat i po odchodu některého z členů souboru. Oprávnění používat název The Plastic People of the Universe se podle něj muzikanti svým odchodem vzdali. Kapelník Janíček však prohlásil, že se o této dohodě poprvé dozvěděl až z Hanzlíkova prohlášení.

Spory začaly kvůli symfonickému koncertu

Problémy v Plastic People of the Universe jsou už staršího data. Už loni se v kapele vyměnila rytmická sekce, když z Plastic People of the Universe odešli baskytaristka Eva Turnová a bubeník Jaroslav Kvasnička. V listopadu 2015 se rozhodl opustit kapelu saxofonista Brabenec, letos v lednu jej následoval i klávesista Josef Janíček.

Důvod rozchodu podle Janíčka souvisí s loňským listopadovým koncertem Plastic People a Filharmonie Brno. Šlo o symfonické provedení nejznámějšího díla Plastiků Co znamená vésti koně autorské dvojice Milan Hlavsa a Brabenec.

Kabeš odmítl hrát, protože se u příležitosti symfonického koncertu měli do kapely vrátit Turnová a Kvasnička, kteří měli symfonický repertoár nazkoušený. Plastic People tedy vystoupili s filharmonií bez Kabeše a Karafiáta.

Další symfonické koncerty Plastic People of the Universe v této sestavě mají pokračovat. Jeden se má konat také v ukrajinském Charkově.

Ukradené nástroje Plastiků se nenašly. Policie případ odložila

Zbytek kapely v čele s Kabešem a kytaristou Karafiátem se původně rozhodl pokračovat pod názvem PPU/New generation s novou rytmikou ve složení Tomáš Skřivánek (basová kytara) a Jan Ježek (bicí) a angažoval i nového klávesistu Vojtěcha Starého. Nyní však hraje pod původním názvem. Tuto sestavu čeká 28. května koncert ve Strunkovicích nad Blanicí a 3. června v Praze.

The Plastic People of the Universe vznikli v roce 1968. S nástupem normalizace byl v roce 1970 kapele odebrán profesionální status a vybavení. Státní šikana vyvrcholila zatčením všech Plastiků v březnu 1976. Vzbudilo to protesty mezinárodní kulturní veřejnosti. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77. Svá slavná, v zahraničí vydaná alba, která kolovala v kopiích mezi zastánci nezávislé kultury, mohli Plastici ve své vlasti vydat až po roce 1989.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha