Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Opsali Led Zeppelin slavný hit? Podobné je to spíš muzikálu Mary Poppins, řekl Page

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - V Los Angeles pokračuje soud se členy skupiny Led Zeppelin, kteří byli obviněni z porušení autorských práv. Čelí obvinění, že v písni Stairway to Heaven z roku 1971 použili motivy ze skladby Taurus kapely Spirit. U soudu zatím vypovídal Jimmy Page, který obvinění odmítá, připomněl ale podobnost s písní z muzikálu Mary Poppins.

Zpěvák Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page v soudní síni. foto: Mona Edwards Reuters

Kytarista Jimmy Page ve čtvrtek u soudu vypověděl, že inkriminovaný kytarový riff, který údajně kapela ukradla pro svůj hit z roku 1971 Stairway to Heaven, je v podstatě běžně užívaný sousledný akord, podobný melodii z filmového muzikálu Mary Poppins (1964). Page vystoupil u federálního soudu jako svědek.

Jimmy Page a Robert Plant u soudu čelí obvinění dědiců hudebníka Randyho Wolfa ze skupiny Spirit, kteří tvrdí, že slavná kapela ukradla sestupný sled čtyř akordů na začátku písně Taurus, kterou Spirit nahráli v roce 1967, a Led Zeppelin ho použili v písni Stairway to Heaven.

Page, tázán žalující stranou, opakovaně vypověděl, že si není jistý, jestli existuje nějaká podobnost mezi písněmi Stairway to Heaven a Taurus. Sám ale připustil podobnost s písní Chim Chim Cheree z filmu Mary Poppins. „Akordové sekvence jsou velmi podobné, protože tahle akordová sekvence tady bude pořád,“ řekl Page.

Page, který je pokládán za jednoho z nejlepších kytaristů v rockové historii, vypovídal v souladu s výpovědí obhájce Led Zeppelin, který argumentoval tím, že zmíněný sousledný akord je už dlouho běžně užívaný.

Kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page v soudní síni.

Zástupce žalující strany Michael Skidmore prohlásil že Page mohl být inspirován k napsání Stairway to Heaven poté, co slyšel skupinu Spirit hrát píseň Taurus na společném turné skupin v letech 1968 a 1969. Skidmore požaduje písemné přiznání autorství Wolfovi a také, aby potomkům Wolfa byly přiznány autorské poplatky za píseň.

Page ve středu u soudu vypověděl, že tři alba skupiny Spirit jsou součástí jeho hudební kolekce LP desek čítající kolem 10 000 nahrávek. Trval ale na tom, že píseň Taurus neslyšel do té doby, než byl upozorněn na možnou podobnost s vlastní písní.

Sestra zesnulého hudebníka Spiritu Randyho Wolfa Janet u soudu vypověděla, že její bratr o podobnosti obou písní často mluvil před svou smrtí (utopil se v roce 1997). “Bylo to něco, co ho trápilo velmi mnoho let.“

V následucíjích dnech bude u soudu vypovídat také Robert Plant.

Autor: