shop.musicserver.cz
Hana Zagorová - O Lásce

Lásce Hany Zagorové podlehli i o dvě generace mladší autoři

Vydáno: 04.10.2016 09:30 v sekci Recenze - Daniel Maršalík | foto: Anna Kovačič

Asi není v Česku nikdo, kdo by nikdy neslyšel jméno Hany Zagorové. Hitům, jako jsou "Maluj zase obrázky", "Duhová víla", "Můj čas" nebo "Je naprosto nezbytné", se nešlo a nelze vyhnout. Zagorová v září oslavila 70. narozeniny a k jubileu si nadělila novou desku "O Lásce".

8/10

Hana Zagorová - O Lásce

Vydáno: 07.09.2016
Celkový čas: 46:36

Skladby: O Lásce, Je tady podzim, Aspoň se ohřeju, Tygr z hotelu, Jako tenkrát, Bójka, Ty jsi má víra, Možná jsem zakletá, Zasněná, Hraj, muziko, Lásko, lásko, Štěstí je v kapse na drobný, On se vrátí

Vydavatel: Supraphon

Při studování bookletu alba může být pro mnohé nečekaným překvapením, že dvě třetiny písniček jsou z pera autorů, kteří jsou o dvě generace mladší než samotná interpretka. S mnohými jde vůbec o první spolupráci s devítinásobnou zlatou slavicí. Mezi ně patří Ondřej Brzobohatý, Radůza, Michal Hrůza, Martin Chodúr, frontman skupiny Sunflower Caravan Andy Čermák nebo David Dvořák z projektu Kašpárek v rohlíku. S Márdim z Vypsané fiXy a Jurou Hradilem z Tata Bojs zpěvačka spolupracovala už na předchozí nahrávce "Vyznání", která vyšla před dvěma roky.

Ačkoliv album "O Lásce" lze označit jako šansonové, právě duo Márdi - Jiří Hradil napsalo pro zpěvačku nejpopovější písničky. Má-li dnešní náročnější tvorba Zagorové vůbec možnost uspět v českém rozhlasovém éteru, tak s lehce rozjuchanou písní "Je tady podzim". Ve tvorbě Márdiho a Hradila lze často slyšet odkaz k 80. letům, tedy k době, kdy zpěvačku vnímali jako děti v časech, kdy vyhrávala jednoho Zlatého slavíka za druhým. I některá jejich slova odkazují právě k tomuto období, jen už ne tak prvoplánově, jako tomu bylo před dvěma lety ve skladbě "Bleriot", kdy Zagorovou nechali zpívat o čaji a kámošce podobně jako v letitém hitu "Spěchám".

Svěží popovou písničku pro rodačku z Petřkovic u Ostravy napsal Michal Hrůza. Jeho "Zasněná" velmi dobře spojuje dnešní skladatelské postupy s osobitým hlasovým výrazem zpěvačky a splňovala by roli singlu. Za ten však byla vybrána melancholická skladba "Jako tenkrát". Tu překvapivě složila písničkářka Radůza, přičemž jejímu autorskému naturelu více odpovídá čardášová "Hraj, muziko".

Nejlepšími kusy alba jsou ale čistokrevné šansony. Hudbu i slova titulní "O Lásce" složil Ondřej Gregor Brzobohatý, který lásku v ní chápe jako jakousi zhmotněnou osobu. Hana Zagorová v ní dramaticky a bez afektu zpívá: "Ze všech mučednic světa Lásko máš i na svá léta sílu vždy vstát." O lásce je i písnička "Tygr z hotelu", která se může pochlubit velmi chytrým textem. Při jeho psaní se David Dvořák inspiroval knihou "Tracyho tygr" od Williama Saroyana a Zagorová mu svým hereckým výrazem darovala podmanivou a až úzkostlivou náladu. Navíc hudba, text i zpěv gradují, díky čemuž je "Tygr z hotelu" jednoznačně nejsilnějším místem celé desky.

Martin Chodúr v televizní SuperStar často projevoval svou oblibu ke kantilénám. Na novou desku Hany Zagorové ale přispěl povedeným šansonem "On se vrátí" o mileneckém citu k ženatému muži, kde ve slokách panuje klavír, ale v rychlejších mezihrách se přidají dominantní klarinet a akordeon. Další velmi zdařilou písní je jediná coververze, která se na albu nachází. Zpěvačka sáhla do repertoáru svého oblíbence Francouze Patricka Fioriho. Sama si napsala český text "Možná jsem zakletá" k jeho skladbě "Plus je pense a toi". Zagorová tak projevila cit pro melodie, které jejímu projevu sluší, a stejně jako před dvěma lety, kdy na desku "Vyznání" zařadila coververze autorů, kteří v Česku nejsou příliš známí, se i nyní stala pro mnohé branou k objevení nových interpretů.

Hana Zagorová udělala dobře, že se vrátila pod křídla Supraphonu. Jak předchozí deska "Vyznání", tak aktuální "O Lásce" jsou zdařilými sbírkami popšansonů, kde při poslechu není třeba přeskakovat jednotlivé tracky. Přesto je nutno říct, že zpěvaččino masterpiece - album "Rozhovor v tichu" z roku 1991 - zůstalo nepřekonáno. Dnešní tvorba Zagorové už není o hitech, ale o hloubce, kterou jí dodávají kvalitní texty a zpěvaččin pěvecký projev. Na jejím hlase lze poměrně často slyšet věk, ale také životní zkušenosti a emoce. Zpěvačka si naštěstí v posledních letech dává velmi záležet, co zpívá, a proto je pravděpodobné, že i nové písničky budou mít dlouhou trvanlivost.


NÁZORY
  • To je recenze... (Pavelko, 04.10.2016 10:23) Reagovat

    ...nebo výkřik zamilovaného fanouška?

    • Re: To je recenze... (Honza, 04.10.2016 10:50) Reagovat

      Ano. To je recenze. Nepo jste spíše čekal kritiku? Recenze je od toho aby popsala věci tak jak je vnímá ten kdo jí píše. Tím ji předává dále a je už na úsudku každého jedince jestli souhlasí nebo si utvoří vlastní názor. Mimochodem napsat něco o výkřiku zamilovaného fanouška mi nepřipadá jako relevantní názor na hodnocení alba a tudíž i autora. To píší děti na základce.... Mějte se hezky.

    • Re: To je recenze... (David, 04.10.2016 10:54) Reagovat

      To je recenze člověka, který objektivně posoudil kvalitu zpěvačky, která nepotřebuje lézt do prd*le teenagerůn, rádoby intelektuálním hudebníkům, těm, kteří za každou cenu chtějí být in, fandům syrového masa, která nikdy nepotřebovala kroutit zadkem a ukazovat prsa aby byla úspěšná. A právě pro to má úspěch i v 70 letech i zásluhou svého originálního hlasového projevu, který si nikdo nemůže splést. Všechny ty Polákové, Langerové, Buckingham, Lounové, Vladivojny a jiné podobné rádoby umělkyně se proti Zagorce můžou akorát tak zahrabat. A vo tom to je......

      • Konzervativní David (Anonym, 04.10.2016 16:04) Reagovat

        Udělejte si prosím čas a poslechněte si poslední album Anety Langerové a pokud jste jen trochu soudný a vaše IQ dosahuje alespoň k číslu 80 a nechcete zde opět jen provokovat a navíc k tomu všemu ještě budete ochoten vyhrabat se z minulého století mohl byste možná přehodnotit vaši invektivu vůči AL coby rádoby umělkyně.Mimochodem proti H.Zagorové nic nemám, naopak.

        • Re: Konzervativní David (David, 04.10.2016 16:46) Reagovat

          Takových jako je Langerová je dost, ale Zagorová je jenom jedna. A to je to oč tu běží. Zagorová bude vždy vyjímečná i kdyby se vyrojilo 1000 dalších, třeba i hlasově lepších zpěvaček. Tak jako nikdo nikdy nebude jako Hegerová, tak nikdo nikdy už nebude jako Zagorová. Langerová je v širším měřítku naprostá tuctovka.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Hudba v tisku: Vzpomínkové vydání knihy "Naprosto nezbytná" od Hany Zagorové doplňuje vyprávění její a jejích kolegů o tu nejbolestnější tečku (05.12.2023 08:00)
- Rozhovory: Radůza - Život není pohádka. Nemám žádný ambice, prostě se jen bavím (17.11.2023 08:30)
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu