Michal Hrůza interview: Slyšet své jednoduché písničky v doprovodu velkého orchestru je úžasná věc

Vydáno 05.09.2017 | autor: Hana Bukáčková

Michal Hrůza letos slaví 20 let na hudební scéně, a tak je jeho rok opravdu nabitý. Už na jaře vydal novou desku Sám se sebou a vyrazil na speciální turné Hrůza na zámku. Přichystal také tři koncerty v doprovodu orchestru, poslední z nich odehraje 5. října v pražském Rudolfinu. Příští rok vystoupí na předávání hudebních cen Žebřík 9. března v DEPO2015 v Plzni. 

Michal Hrůza interview: Slyšet své jednoduché písničky v doprovodu velkého orchestru je úžasná věc Michal Hrůza interview: Slyšet své jednoduché písničky v doprovodu velkého orchestru je úžasná věc

Michale, 5. října budeš mít koncert v Rudolfinu, kde s tebou vystoupí také Lenka Dusilová, Klára Vytisková a Olga Königová, na co se můžou fanoušci těšit? Bude poté následovat turné?
(odpověď ve videu)

Budou koncerty pokračovat i na jaře?
Turné budu mít určitě pokračování na jaře, protože není v našich silách všechna města pokrýt jen na podzim. Zahrajeme víc písniček z nové desky Sám se sebou, než jak tomu bylo na "Zámcích". Budeme mít s sebou hosta, který je zatím v jednání.

Michal Hrůza oslaví v Rudolfinu 20 let na scéně. Vystoupí se symfonickým orchestrem

Když jsme se spolu bavili naposled, připravoval jsi turné Hrůza na zámku, jaké byly předprázdninové čtyři zastávky?
Myslím si, že se povedly, jednalo se o oslavu 20 let na hudební scéně, lidí bylo poměrně dost a možná někdy uděláme repete.

Michal Hrůza na zámku Sychrov oslavil 20 let na scéně a vydání nové desky Sám se sebou

Na Colours of Ostrava jsem si všimla, že s vámi nehraje baskytarista Aleš Zenkl, co se stalo?
Nehraje, dali jsme si pauzu a je komplikovaný to vysvětlovat. Místo něho ale hraje Pafka, který žil spoustu let v Irsku a je to jeden z mála muzikantů dnešní generace, kterým se podařilo koncertovat i po Americe. Známe se asi 15 let.

Třetí den Colours of Ostrava: Michal Hrůza s filharmonií, skvělí Midnight Oil a překvapení St. Paul & The Broken Bones

Jak dlouho mu trvalo, než se naučil tvůj repertoár?
Písničky se učil 14 dní, ale chvíli to trvá, než si to celé sedne. Nastoupil ve chvíli, kdy se hrají festivalové sety o cca 45 minutách, ale už máme za sebou i pár 90minutových.

Máš za sebou již dva odehrané výjimečné koncerty s filharmoniemi, byla to pro tebe výzva? Nebál ses toho trochu?
Bylo to jiné, protože rozepsat aranže jednotlivých písní do not pro šedesátičlenný orchestr byla náročná práce, kterou skvěle odvedl Karel Heřman, protože je z nás nejsofistikovanější v rámci těchto "řemeslných" prací. Musím přiznat, že když slyšíte svoje jednoduché písničky v doprovodu velkého orchestru, je to úžasná věc.

Michal Hrůza v Karlových Varech zpíval své hity za doprovodu symfonického orchestru

CHYBY OBČAS UDĚLÁ KAŽDÝ, JSME "JENOM" KAPELA

Sama jsem byl svědkem ostravského koncertu, kde jsi mimo jiné začal jednu píseň jinak než orchestr…
Myslím, že se jednalo o Krasohled. (smích) Je pravda, že když hraje "jenom" kapela, tak máme větší svobodu, protože když nás něco vytrhne z pozornosti třeba zamáváním či pozdravem, za dvě vteřiny to dotáhneme, jak už aranž známe. Ale jak to bylo rozepsané do not a orchestr byl řízený panem dirigentem, do toho jsem řešil hodně akustiky v monitoru, kdy jsem ukazoval zvukařovi, ať to trochu stáhne…. To mě vyrušilo, že jsem nevěděl, kolikáté kolečko jedu před začátkem a stačilo, že na mě Karel kývnul jinak, než jsme byli domluvení, tak jsem měl asi půl vteřiny na to vydedukovat, co ta šifra měla znamenat. Karel myslel, že mám dát ještě kolečko navíc, zatímco já už začal zpívat na jinou dobu. (smích)

Na jaře při vydání desky jsi mi říkal, že jste ve Skandinávii při focení promo fotek natočili dva klipy právě se skandinávskou tématikou. Zatím ale nevyšly, kdy se tak stane?
Natočené jsou, budou se stříhat a trochu jsme čekali na to, na jakou píseň to nasadíme, protože máme tři polární písně Sám se sebou, Polárku a Polárníka. Nevěděli jsme, do čeho všeho to použijeme, protože záběrů máme cca 40 minut. Vypadá to, že první vyjde ven Polárka, která je o tom, že člověk, který je na dalekém severu, zpívá přítelkyni, která je u nás doma ve vnitrozemí. Je to taková ta manažerka v kostýmku obložená mobily, počítači apod. Píseň je o tom, aby se zastavila a šla k němu, kde nic není a je klid… Zde krásně využijeme záběry ze Špicberk. Ale úplně první z desky byla Pro Emu, která byla součástí filmu Pohádky pro Emu, ta se nečekaně chytla.

RECENZE: Michal Hrůza se inspiroval za polárním kruhem i filmy. Na nové desce je Sám se sebou

Chytnu-li se názvu, věříš na pohádkový konec?
Mám rád šťastný konec, protože je v tom optimismus. Sám se považuji být optimistou.

Jsi první potvrzený učinkují na vyhlášení cen Žebřík, které se uskuteční 9. 3. 2018 v DEPO Plzeň. Jaký vztah máš k této anketě?
Ať děláme jakoukoliv profesi, když vás někdo pochválí, ocení slovem, medailí či cenou, tak z toho má člověk radost. Osobně jsem rád, když si někdo všimne, že jsem udělal něco, z čehož má i někdo jiný radost. Rád se samozřejmě odvděčím tím, že zahrajeme tak, jak nejlépe umíme.

JE DOBŘE, ŽE LIDI NEUSTÁLE REAGUJÍ NA DĚNÍ KOLEM NÁS

Žebřík bude slavit 25 let, vzpomeneš si, co jsi dělal před pětadvaceti lety?
Ležel jsem na gauči, pil kafíčko a myslel jsem si na tu zrzavou holku, která o mě vůbec nestála. (smích)

Kdybys někomu mohl dát cenu, komu by to bylo?
Cena by byla ve formě poděkování všem, kteří se nebojí vyjádřit hudbou, textem či zpěvem, co cítí. Je dobře, že lidi neustále reagují na dění kolem nás a svěřují se, byť formou hudby. Jsem rád, že jsou stále nové kapely, které dělají skvělé věci. Teď jsem byl například na Óčku, kde jsem byl rádcem dvou kapel Raptor 5 a Mech a obě mě nadchly, jak jsou našlapané.

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme


Michal Hrůza získal dvě ceny v uplynulém ročníku ankety Žebřík. Příští rok zazpívá na vyhlášení. Foto: Jana Braunová

Na letošním ročníku Žebříku jsi získal 2. místo v kategorii Skladba roku a 3. místo mezi zpěváky. Které ceny si vážíš více, respektive, co pro tebe má váhu, stupeň umístění či kategorie?
Asi ne. Neumím udělat hierarchii, čeho je víc a čeho je míň. Vidím to jako celkový kontext a symbiózu, sám se považuji za písničkáře, kterého baví si napsat píseň, sám si ji zabrnkám a zazpívám… a jestli za to, co mě baví, dostanu cenu, tak je jedno za kterou kategorii, protože je to součást úkolu - toho, co cítím, abych skrz písničku vyjadřoval lidem.

 

V rozhovoru s Honzou Dědkem zaznělo z jeho úst, že tě považuje za hitmakera, připadáš si tak?
Měl jsem štěstí, že některé písničky zafungovaly a lidem se líbily.

Kterou z písní považuješ v tvojí kariéře za nejzásadnější?
Každá písnička má svoje funkční období. Obecně si stojím za všemi písněmi, které skrze mě vyšly ven, ať už se klidně jedná o písně, která vznikly před dvaceti lety a napsal je člověk s o dvacet let menšími zkušenostmi.

Nepíšeš momentálně zase nějakou písničku či hudbu k filmu?
Dostal jsem nabídku a těším se, že ji budu realizovat. Myslím si, že to bude velký film. Má být z části na motivy Marie Poledňákové. Producent má za sebou tak velké filmy, že mi je ctí, že jsem jím byl osloven.

Text: Hana Bukáčková, foto: Ondřej Pýcha, archiv

Témata: Michal Hrůza, Kapela Hrůzy, Žebřík, Hrůza na zámku

zavřít