Instinct interview: Do několika let chceme být nejlepší kapelou na Slovensku

Vydáno 18.09.2017 | autor: Hana Bukáčková

Česko-slovenská formace Instinct vydává po pěti letech svojí existence debutové album Na inzerát, které mimo jiné obsahuje coververzi jedné známé skladby. Netají se tím, že chtějí být v horizontu několika let nejúspěšnější slovenská kapela. Dohromady se dali přes inzerát. 

Instinct interview: Do několika let chceme být nejlepší kapelou na Slovensku Instinct interview: Do několika let chceme být nejlepší kapelou na Slovensku

Jaké máte v hudbě ambice?
Lukáš (dále L.): Vyprodávat kulturáky (smích) a do několika let být nejlepší kapelou na Slovensku. Chceme přijít s novým soundem, který bude znít světově pro daný trh a tím se odlišíme od ostatních.

Elán v Praze varoval: Živých nás nedostanú!

Jste z půlky slovenská a z druhé půlky česká kapela, kde jste se potkali?
L: Přes inzerát. Miro dal jako první inzerát, na který jsem se ozval, včetně ostatních členů kapely. 
Miro (dále M.): Přesně, je to tak. (úsměv) Inzerát jsem zveřejnil tři týdny po tom, co jsem si koupil první kytaru a řekl jsem si, že založím kapelu, je to asi pět let zpátky. (smích) Nejdříve jsem hledal bubeníka, abych mohl hrát do rytmu. Když jsme měli rytmus, tak jsme hledali zpěváka. Přihlásily se samé zpěvačky, které jsme zkusili, ale nebylo to ono.
L: Paradox je ten, že inzerát byl psaný v češtině - Miro byl prostě mazaný. Zrovna se trefil do doby, kdy jsem chtěl změnit svůj život a začít zpívat v nějaké kapele. Tak jsem mu volal a mluvil schválně česky, pak vyplavalo na povrch, že Miro je taky Slovák. Dali jsme zkoušku a hned to zafungovalo.

JSME 100% INZERÁTOVÁ KAPELA

To zní jako pohádka…
M: Ale to je konec pohádky, pak jsme začali měnit basáky, kteří odcházeli po půl roce, teď už máme asi osmého.
L: Všichni byli na inzerát, takže jsme 100% inzerátová kapela.

Není lepší, aby se členové dali dohromady přirozeněji, než uměle přes inzerát?
M: Naopak je to lepší než protekce přes někoho. Přes inzerát dáš víc na to, co se ti líbí, a vybereš si toho nejlepšího, co se k tobě hodí.
L: Navíc nejsme odmala muzikanti, že bychom se mezi muzikanty znali navzájem a někdo nám tak někoho doporučil. Martin je s námi už dva roky a funguje to mezi námi skvěle. Ostatní nebyli ochotni tomu věnovat dostatečné množství času a energie jako my, kvůli tomu skončili.

Na webových stránkách máte o každém z vás nějakou specifickou charakteristiku, jen právě o Martinovi tam informace chybí, už jste zjistili jeho jedinečné vlastnosti?
L: Je s ním sranda a je to největší sportovec z naší skupiny.

BYLI JSME VE SPRÁVNÝ ČAS NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ

Prošli jste několika soutěžemi, bez nich by to nešlo?
M: Šlo by to, ale jdeme příležitostem naproti. Přihlásili jsme se na Košický zlatý poklad a zaujali jsme Luboše Zemana (textař Elánu). Kdyby to nebylo tady, tak bychom to zkusili jinde. Musíme dávat o sobě vědět, že jsme.
L: Máme svůj cíl, který bychom si rádi splnili, ale bez některých kroků a cest bychom se tam třeba nedostali… Byli jsme ve správný čas na správném místě.
M: Posledně jsme třeba soutěžili o čas hraní na festivale.
L: Stejně jako vy máte Hrady CZ, my máme zastávku na Slovensku, kde se soutěžilo o účast na festivalu pro začínající kapelu. Lidé hlasovali, my jsme vyhráli a díky tomu jsme si 9. září na Červeným Kameni zahráli.

Tam jste hráli po boku velkých jmen… Loni jste mimo jiné odjeli turné s Elánem, jak na něj vzpomínáte?
M: Bylo to krásné, je to něco, co jen tak nezažiješ a chceš to znovu.
L: Byla to příležitost, kdy jsme se zviditelnili, získali zkušenosti a kontakty, nové fanoušky.

Proč se nazýváte Instinct?
M: Napadlo to spontánně moji přítelkyni, ze které se mezitím stala moje žena.

Proč jste album pojmenovali Na inzerát?
M: Pro ty, co neznali naši minulost. A aby věděli, co nás vystihuje.

Jak jste se na něm podíleli autorsky?
L: Miro dělal hudbu k téměř celé desce, já napsal text k písni Hvězda večera, která měla původně jiný text od jiného autora. Zbytek textů napsali jiní. Svoje texty si zatím moc nepíšeme, ale postupně to k nim směruje. Momentálně to je tak, že dostaneme více textů najednou, Miro si k nim sedne a přemýšlí, jaká by se k nim hodila hudba. V Mirovi text vyvolá určitý pocit a emoci, kterou dá do not. Druhé album bychom si rádi otextovali z větší části sami.

TEXT JE PRO NÁS INSPIRACÍ KE SLOŽENÍ HUDBY

Není to obtížnější způsob, než kdybyste to dělali naopak?
L: Je to těžší, ale děláme to tak od začátku, protože nám nikdo neřekl, jak to máme dělat, jsme na to tak zvyklí. Takže to je pro nás standard. (smích)
M: Pro mě je text inspirací a inspirace je to nejdůležitější, aby vyvolala určitou emoci.

Na albu je i cover Vaša Patejdla Zlodej slnečníc, jak vznikl?
L: Nápad vznikl během turné s Elánem, kdy jsem písničku slyšel. Pak jsem říkal Mirovi, že bychom ji mohli zazpívat po svém. Nápad se mu líbil a začali jsme zjišťovat, jak o ni můžeme požádat. Shodou okolností ji napsal Luboš Zeman, který nám napsal pár textů. Tomu se to zdálo dobré, poté jsme zkontaktovali Vaša Patejdla, který je autorem hudby, a nebyl proti…

Co na cover Vašo říkal?
L: Nevím, asi ho zatím ani neposlouchal.

Vždyť vám učinkuje na konci klipu…
L: To ale neznamená, že písničku slyšel. (smích)

Koho napadla píseň takto aranžérsky upravit?
M: To jsem tehdy poslouchal Twenty One Pilots a líbilo se mi, jak kombinují reggae prvky, tak jsem to zkusil udělat v tomto stylu. S Ondřejem (bubeník) jsme se domluvili, že zpomalíme tempo. Výsledný zvuk je hlavně zásluhou Randyho Gnepy, nášho producenta.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?
L: Při vzniku klipu na Letné, kde byli normálně lidi, jsme si rozložili věci a začali natáčet. Měli jsme i dýmovnice, takže jsem předem musel nahlásit policii i hasičům, že tam budeme, aby nás nenahlásil někdo jiný. (smích) Turisti si nás fotili. (smích)
M: Pro mě je nezapomenutelným zážitkem košický koncert s Elánem, který byl poslední v rámci našeho společného turné a měl nejlepší atmosféru. Zároveň mi při poslední písni došlo, že se jedná o poslední velký koncert a my se s halami musíme na pár let rozloučit.

V rámci debutové desky bude následovat také turné?
M: Budeme mít turné na Slovensku a 6. 12. i v Praze v Rock Café. Jestli bude host a v jakém duchu se to ponese, budeme řešit, jak nás znám, na poslední chvíli, protože si zatím všechno řešíme sami.

Text: Hana Bukáčková, foto: Jan Hadraba

Témata: Instinct, Elán, Vašo Patejdl, Hrady CZ, Zlodej slnečníc, Na inzerát

zavřít