Kanadská zpěvačka a klavíristka Diana Krallová ve středu v Brně znovu dokázala, že jazzové kvinteto bez okázalých efektů může vystupovat nejen v zakouřeném klubu, ale také ve sportovní hale.

Koncert v DRFG Areně sledovaly necelé 4000 lidí. Šlo o jedinou českou zastávku aktuálního evropského turné k desce Krallové nazvané Turn Up The Quiet.

Klavíristka koncert zahájila skladbou 'Deed I Do a ihned posluchačům avizovala, že bude zpívat hlavně o lásce. To dodržela v následující písni L-O-V-E i po zbytek večera.

"Bohužel to nejsou jen písně o šťastné lásce, máme tu pro vás i pár smutných," řekla Krallová.

Deskou Turn Up The Quiet se pětinásobná držitelka Grammy vrací ke kořenům a k evergreenům z takzvaného velkého amerického zpěvníku.

Z nové nahrávky v Brně zazněly třeba Blue Skies od Irvinga Berlina nebo Night and Day od Cola Portera.

Inspirační zdroje Krallové jsou však mnohem širší. Sama jen s klavírem v Brně zazpívala A Case of You z repertoáru písničkářky Joni Mitchellové.

Do rudého přísvitu se scéna zahalila při skladbě Temptation – tedy Pokušení – od Toma Waitse, kterou kapela proměnila v mnohaminutovou kompozici.

Dvaapadesátiletou Krallovou doprovázeli kontrabasista, bubeník, kytarista a efektně hrající houslista Stuart Duncan. Při každé skladbě se na pozadí scény objevila fotka nebo kresba odpovídající dané náladě.

Krallovou do Brna pozvali pořadatelé JazzFestu Brno v rámci podzimních ozvěn přehlídky, jejíž hlavní část se koná vždy na jaře.

S držitelkou mnoha zlatých i platinových desek často cestuje na turné i manžel, britský hudebník Elvis Costello, a jejich dvě děti. Do Brna však Krallová přijela bez rodiny.

Dorazila až ve středu, brzy po koncertě odjíždí, řekl za pořadatele mluvčí festivalu Radek Babička. Další zastávkou na turné je Duisburg v Německu.