Fats Domino - Velikán rock'n'rollu, ke kterému vzhlížel i Elvis Presley

Vydáno 28.10.2017 | autor: Dominik Pavliš

Fats Domino, který je považován za praotce rock'n'rollu, se prosadil nejen jako zpěvák, ale i jako výborný r'n'b a rock'n'rollový pianista. Zajímavostí je, že název jeho písně The Big Beat posloužil pro pojmenování žánru bigbít. Legendární muzikant, který byl roku 1986 uveden do Rock’N’Rollové síně slávy, zemřel ve věku 89 let přirozenou smrtí. 

Fats Domino - Velikán rock'n'rollu, ke kterému vzhlížel i Elvis Presley Fats Domino - Velikán rock'n'rollu, ke kterému vzhlížel i Elvis Presley

Antoine Dominique Domino Jr., přezdívaný Fats, se narodil 26. února 1928 v New Orleans. Jeho kariéra započala koncem čtyřicátých let. Tehdy začal zpívat a věnovat se hře na piano. Celkem stihl vydat na pět desítek alb, včetně živých nahrávek. Pětadvacet jeho singlů bylo zlatých a dohromady prodal 65 miliónů alb. Je také majitelem ceny Grammy za celoživotní dílo. Za svůj vzor ho dokonce označil sám Elvis Presley

Zemřel Fats Domino, jeden z posledních pionýrů rock'n'rollu

Poprvé se dostal do povědomí širší veřejnosti, když roku 1949 složil a nahrál skladbu The Fat Man, které se o čtyři roky později prodalo milión kopií. Sláva se vším všudy přišla roku 1955, díky písni Ain’t That a Shame. Coververzi této skladby nahrál i Pat Booney a kraloval s ní na samém vrcholu hitparád.

První písně skládal Fats Domino se svým parťákem a producentem Davem Bartholomewem. Objevil se i ve filmech Shake, Rattle and Roll a The Girl Can’t Help It.

Své hity vydával až do roku 1963. Poté byla značka Imperial, pod níž fungoval, prodána společnosti ABC-Paramount, která ho donutila změnit producenta. Ten jeho sound více přiblížil masám, když ho doplnil sborem. Komerční úspěch však nebyl takový, jaký se očekával. Také doba mu již nepřála. Na scénu totiž nastupovali The Beatles a pro klasický rock’n’roll již pomalu, ale jistě, nezbývalo místo.

Své poslední album vydal v roce 2006. Neslo název Alive and Kickin' a obsahovalo nevydané nahrávky z devadesátých let. Domino zemřel po dlouhé nemoci v požehnaném věku 89 let 24. října 2017 ve svém domě v New Orleans. Skonal obklopen svou rodinou a nejbližšími přáteli.

text: Dominik Pavliš

Témata: Fats Domino, rock'n'roll

zavřít