Závislost na drogách překonal spirituálním zážitkem. Příběhy slavných: Johnny Cash

9. březen 2018

Na hollywoodském chodníku slávy má svoji hvězdu. Taky vždy vystupoval v černém. Účinkují Marek Holý a Pavel Soukup.

Johnny Cash byl na vrcholu v 60. letech. Aby vydržel nespat během dlouhých koncertních šňůr s kapelou Carter Family, začal pít a užívat amfetamin. Drogy z něj udělaly nepředvídatelného neurotika, se kterým nedokázal nikdo vyjít. Stálo ho to rozvod. Problémy měl i se zákonem. Sedmkrát ho zadržela policie, nikdy ho ale neodsoudili.

Za katr se přesto dostal. Začal ve věznicích koncertovat. Ze závislosti se nakonec dokázal dostat sám, po spirituálním prožitku v polozatopené jeskyni Nickajack. K drogám se na chvíli vrátil po tom, co ho na farmě napadl jeho vlastní agresivní pštros. Měl bolesti a analgetik bral až moc.

Jak se z bezejmenného stal Johnny

Narodil se v únoru 1932 v Kingslandu v Arkansasu. Rodiče se nemohli shodnout na jménu, a tak ho pojmenovali jen dvěma nic neříkajícími iniciálami J. R. Měl s tím pak všude problémy. V armádě si ho pojmenovali sami na Johna R. Cashe. V roce 1955 si pak sám dal pseudonym Johnny Cash.

Zpěvem prý tišil svou neklidnou duši po smrti bratra. Jackovi bylo 14, když ho při práci na pile kotouč rozřízl téměř napůl. V nemocnici pak umíral skoro týden. J. R. si nikdy neodpustil, že jednoho ze svých pěti sourozenců tehdy nepřemluvil, aby s ním šel na ryby.

Hrál po večerech

Veřejně vystupoval už na střední, v rozhlasové stanici KLCNV. Na kytaru hrál i v armádě, skládal první songy. Po návratu se oženil s Vivian, se kterou si po dobu služby čtyři roky jen psal. A protože musel manželku uživit, dělal podomního obchodníka domácích potřeb v Memphisu.

Logo

Hrál po večerech. Se skupinou The Tennessee Two (později přejmenovanou na Tennessee Three), se kterou byl v roce 1978 i poprvé v Praze. Moc peněz domů nenosil, a když bylo „už druhé dítě na cestě“, pochopil, že aby se prosadil jako zpěvák, musí mít profesionální nahrávku.

První úspěch ve 22

Úspěch měl hned napoprvé s vlastními songy Hey Porter a Cry, Cry, Cry. Pěvecká kariéra se mu rozběhla ve 22 letech. Doma moc nebyl, i tak se mu v letech 1955–1961 narodily čtyři dcery. Taky propadl drogám a manželka v roce 1967 požádala o rozvod.

S léčbou mu pak pomáhala June Carterová, kterou později požádal o ruku přímo na pódiu. Byla sice o pár let starší, dvakrát rozvedená matka dvou dětí, ale nadšeně souhlasila. Zpívali spolu už od začátku 60. let a jen rok po svatbě se jim narodil syn John.


„Nosím černou za chudé a zdeptané, kteří žijí beznadějně a v hladových čtvrtích měst,“ zpíval Johnny Cash v roce 1971 v písni Man in black. Do smutku se oblékal prý taky „z lítosti k nenaplněným životům padlých Američanů“ ve Vietnamu

Televize, film i román

V letech 1969−1971 měl i svou The Johnny Cash Show na TV stanici ABC. Hudebně ovlivňoval masy. Nabízel netradiční prolínání rock and rollu, rocku, folku, country nebo soulu. Taky se přátelil hned s několika americkými prezidenty, zahrál si ve filmu a vydal román Man in White o apoštolovi Pavlovi.

Pak jeho kariéra začala pomalu upadat. Podle kritiků své nejlepší folkové album vydal v roce 1994. To už ale nebyl nejmladší. Definitivně ho ale zlomila smrt June v květnu 2003. Přežil ji jen o necelé čtyři měsíce. Zemřel na následky těžkých komplikací cukrovky.

autoři: lup , Jindřich Bíč
Spustit audio