Hlavní obsah

Juraj Hnilica: Setkání s Lucií Bílou byl skoro mysteriózní zážitek

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenský zpěvák Juraj Hnilica vydal nedávno druhé album Slnečný a vyrazil je představit i na koncerty do České republiky. Tuzemská série začala na začátku dubna v Hradci Králové a končí vystoupeními v Českých Budějovicích (26. dubna), Rakovníku (27. dubna) a v pražském klubu Carpe Diem (28. dubna).

Foto: archív zpěváka

Juraj Hnilica rád vystupuje v Čechách.

Článek

Hnilica přitom není na našich pódiích nováček. Když v roce 2015 uspěl v soutěži Česko-Slovensko má talent, kdy jej porotkyně Lucie Bílá poslala z castingu rovnou do finále, v němž skončil třetí, vydal debut Dovolte mi predstaviť sa Vám a vyrazil i do Čech.

„Ta soutěž se vysílala v obou zemích, a tak jsem si řekl, že se musím v obou také představit. Jsem rád, že si Slováci a Češi rozumějí, a já tím pádem mohu vycestovat i za hranice. Je to pro mě trochu exotika. Zažívám u vás něco jiného, seznamuju se s novými lidmi, vnímám jinou kulturu i jiné názory. Mezi Čechy a Slováky není velký rozdíl, ale v některých detailech jsme odlišní,“ říká Hnilica Právu.

Láska k planetě

Podle něho je například v České republice více muzikantů. „Mnoho z nich chodí i na koncerty, takže získávám zpětnou vazbu od lidí, kteří mají k hudbě aktivní pouto. Na Slovensku to tak není, myslím si, že kultura je v Čechách rozšířenější. Nutí mě to zdokonalovat se a pracovat na sobě,“ tvrdí.

Nejdůležitějším českým muzikantem jeho kariéry je zpěvačka Lucie Bílá, která jej podporovala ve zmíněné soutěži.

Foto: archív zpěváka

Juraj Hnilica

„Setkání s ní je pro mě takřka mysteriózní věc. Hodně mě ovlivnila a díky jejímu přístupu jsem dostal jakési poděkování za to, že jsem se věnoval hudbě poctivě, a také motivaci. Mnohokrát předtím jsem se na to chtěl vykašlat, byl jsem frustrovaný, nedařilo se mi, ale ona mi dala nový impuls. Také mě inspirovala k tomu, že jsem konečně napsal písničku pro svou maminku. Jmenuje se Sa skrývam,“ vzpomíná Hnilica.

První písnička, kterou na sebe Hnilica v éteru upozornil, má název Aká si krásna. „Vyznívá možná jako vyznání lásky k vlasti, ale ve skutečnosti je o lásce k celé planetě. Je o našem domově, ve kterém žijeme, který máme rádi a současně se k němu chováme tak macešsky. Napsal jsem ji poté, kdy jsme u nás doma s kamarády vítali jaro. Při tom rituálu se děkuje zemi za to, že nám přináší jaro, kdy všechno rozkvétá a rodí se. Inspirovalo mě to k tomu, abych napsal písničku Aká si krásna,“ vysvětluje Hnilica.

Přitom se v textech tematicky neomezuje. Píše o věcech, jež mu chodí do života, a soudí, že jej dokáže inspirovat jakýkoli okamžik. Přitom si právě na slovním sdělení v písních velmi zakládá.

Od roku 2015 se živí hudbou. „Tenkrát jsem si řekl, že když to nezkusím hned, tak už třeba nebudu mít nikdy příležitost. Všechny další aktivity, i podnikání v rodinné firmě, jsem odsunul na druhou kolej a věnuju se především muzice. Splnil se mi sen, a i když jsem se potom občas sám sebe ptal, jestli je to opravdu to, co jsem chtěl, jsem spokojený. Nevím, jak dlouho to potrvá, ale chci si to užít,“ uzavřel Hnilica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám