TOP 7 NEJ Pražského Majálesu: Tomáš Klus pozval na pódium rodinu, Vypsaná Fixa vyburcovala fanoušky k přelezení zábran

Vydáno 29.04.2018 | autor: Hana Bukáčková

Čtrnáctý ročník Pražského Majálesu máme za sebou. Po loňském "bahňálesu" počasí ukázalo svoji přívětivější tvář. Do Letňan zamířilo kolem třiceti tisíc festivalových fanoušků. Hlavními tahouny byli Tomáš Klus, Rybičky 48, Wohnout a Mandrage. Premiéru si zde odbyli Marek Ztracený, Lenny či Mirai. Kdo další vynikl? Vybrali jsme to nejlepší, co jsme viděli.

TOP 7 NEJ Pražského Majálesu: Tomáš Klus pozval na pódium rodinu, Vypsaná Fixa vyburcovala fanoušky k přelezení zábran TOP 7 NEJ Pražského Majálesu: Tomáš Klus pozval na pódium rodinu, Vypsaná Fixa vyburcovala fanoušky k přelezení zábran


MAJÁLES
LETŇANY, PRAHA
28. 4. 2018

NEJROZTOMILEJŠÍ A NEJMLADŠÍ = JOSEFÍNA KLUSOVÁ

Všechny hvězdy zastínila teprve pětiletá dcerka Tomáše Kluse, která byla na pódiu ještě dřív než tatínek a cítila se na něm jako doma. Geny zdědila. Celý tátův koncert pobyla na pódiu, včetně koncertního mola, kde si vykračovala, jako by se nechumelilo. Aby toho nebylo málo, za ruku si dovedla i svého dvouletého bratříčka Alfréda, který se po něm také ochotně promenádoval a po vzoru starší sestry mával lidem a podával jim ruku. Až na nejmladší Jenovéfu byli Hujerovi, pardon, Klusovi, na pódiu všichni. Tamara si totiž zazpívala duet A pak se svým manželem.

NEJDIVOČEJŠÍ = SKYLINE

Živelní Skyline dokážou i odpoledne udělat na pódiu pořádnou divočinu, která nenechá nikoho v klidu. Lví podíl na tom mají především frontmani Jacob a Marka Rybin, kteří jsou mistry v hecování. Pak už je jen otázkou, kdo koho víc burcuje, zda kapela fanoušky, či obráceně. Nejpropocenější a nejprožitější vystoupení dne s nadupanou dávkou energie, která nikoho nenechala na pochybách, kdo je králem pódia. Do setu nezapomněli zařadit novinku Till The Morning Comes, která navazuje na úspěšnou desku Jungle.

Ústecký Majáles ovládli Chinaski, Lenny, Marek Ztracený nebo UDG

NEJZÁŘIVĚJŠÍ = MATYÁŠ VORDA

Nenápadný bubeník Mandrage má na svém triku nejnápaditější koncertní vizualizace, které jsme mohli letos na Majálesu zhlédnout. Ať už se jedná o jeho domovskou kapelu, ale i o Lenny, která se obdobnou show na světové úrovni prezentuje už od listopadových koncertů v Roxy. Díky jeho umu si každoročně odnášíme nevšední obrazový zážitek.

NEJREBELŠTĚJŠÍ = VYPSANÁ FIXA

Stage B zrušila VIP zónu. Značně tomu pomohla Vypsaná fixa, která apelovala na lidi, aby přelezli zábrany. Snažili se to už i předchozí UDG, ale ne v takové míře. Fanoušci tak také učinili a po zbytek dne z prostoru neodešli. Na jednu stranu dobrý nápad, představa nepogujícho publika u Fixy je divná, na druhou stranu, lidé, kteří si koupili dražší vstupenky, aby se měli komfortněji, mohou namítat, že jim toto právo bylo odepřeno.

NEJMONSTRÓZNĚJŠÍ SHOW = RYBIČKY 48

Rybičky 48 v roli headlinera navázali na konec minulého roku, kdy oslavili 15 let na scéně. Nechyběla efektní scéna, která byla stejně jako ve Foru Karlín složená z desítek reproduktorů, obřích větráků, světel a na pozadí byla rybičková verze americké vlajky, která symbolizovala jejich tamní nedávnou cestu. Nechyběly pyrotechnické kousky ani ohně či gejzíry, které každou chvíli rozsvítily oblohu. Přivezli s sebou pole dance tanečnice, které adekvátně doplňovaly pozadí rockové scény. Jediné, co zapomněli vzít do kufru, byl Pekař, který často hostuje na jejich koncertech. I tak byl jejich koncert poprávu zlatý hřeb večera, který se svou show i pódiovým rozmístěním mohl vyrovnat leckteré zahraniční hvězdě.

LIVE: TOP 8 koncertů Pražského Majálesu - Tomáš Klus bosý v bahně, ohnivé Rybičky 48 i pompézní Mandrag

NEJDIVNĚJŠÍ NÁSTROJ = WOHNOUT

Bezesporu nejdivnější nástroj předvedla kapela Wohnout, a to hned dvakrát. Na hraní na ukulele jsme si od jiných muzikantů již zvykli, ale když se ho chopí Matěj Homola, je to stále nezvyk a může to vizuálně působit komicky. Jeho kolega z kapely Fenek Šteiner vyměnil při Pepíčkách bicí za valchu. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nevypadala jako kytara.

NEJVÝJIMEČNĚJŠÍ HLAS = LENNY

Jediné ženské vystoupení dne. Dámy Debbi, Kateřina Marie Tichá, které hostovaly při setu Jelena, a Marka Rybin ze Skyline jistě prominou, když je budeme řadit do kapelních čísel. Ďáblík v těle anděla, i tak by se dala charakterizovat Lenny, která je na roztrhání a momentálně neví, kam dřív skočit, míří totiž do zahraničí. Majitelka nejzajímavějšího hlasu současné české scény ukázala během svého setu obě muzikantské polohy - písničkářskou za klavírem, ale i dravou rockovou. Na začátek netroškařila a koncert zahájila žhavou novinkou Enemy. Její autentický chraplák dokáže skály lámat, i ty festivalové, a byl osvěžením mezi majálesovými stálicemi, které jsou často již ohrané a okoukané.

Text: Hana Bukáčková, foto: Jaroslav Noska

Témata: Majáles, Tomáš Klus, Rybičky 48, Lenny, Marek Ztracený, Skyline, Wohnout, Vypsaná fixa, UDG, Mandrage, Jelen, Mirai

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít