Jak se zdá, švédská Katatonia opravdu zmizí z pódií i ze studia. Po úspěchu alba „The Fall of Hearts“ z roku 2016 se zdálo, že Katatonia tu s námi bude vždycky. Kapela koncertovala, odehrála množství turné a neexistovalo moc náznaků, že by hodlala opustit scénu.

Poslední turné Katatonia odehrála v Pobaltí a Rusku. A po turné přišla ledová sprcha.

V březnu tohoto roku se na stránkách kapely objevilo jen opravdu hodně suché sdělení. Print screen z „The Metal Archives“, ze kterého je zřejmé, že kapela je ve stavu „on hold“. Fanoušci byli poplašení a vystrašení, ptali se na podrobnosti, ale členové kapely nic víc nevysvětlili. Na oficiálních stránkách ani zmínka, jen mlčení.

Možná jde jen o odpočinek. Katatonia je ostatně na scéně od roku 1991 a má nárok na únavu, po jedenácti dlouhohrajících albech, množství singlů a kompilací by únavu cítil kdekdo. Na druhou stranu, fanouškovská základna si určitě neumí představit, že by je oblíbení muzikanti opustili natrvalo.

Katatonia, to je symbol hodně nenápadného úspěchu a fascinace. Do jisté míry je její popularita spíš paradoxní. Už od prvního alba „Dance of December Souls“ na sebe tahle původně doom/death metalová formace strhla pozornost. Ve stylu, který je předem odsouzený k zániku, protože nemá šanci vyprodat stadion, Katatonia dokazovala opak. Depresivní Švédové mají široké publikum, množství obdivovatelů a hodně pohrobků i napodobitelů. Dá se říct, že od prvního do posledního alba Katatonia nesnížila laťku svojí kvality, i když se posouvala dál a hlouběji v žánru, až k rocku. Ale i ta depresivně rocková poloha je vynikající.

V diskusích na sociálních sítích se posluchači nikdy neshodnou v názoru na nejlepší album. Každý si prostě ujel na nějakém jiném. A Katatonia za dobu svého působení všem nabídla široké spektrum hudebních nápadů, stylů i možností si vybrat.

Švédský temný, pomalý tahoun teď cítí stáří a únavu. Na scéně jsou o dvacet pět let mladší následovníci, ovlivnění stylem, se kterým v roce 1991 přišla původní sestava Katatonie. Na jednu stranu asi všichni chápeme únavu depresivního obra, na druhou stranu instinktivně víme, že Katatonia má ještě co říct. Zatím doufáme, že se ono „on hold“ na stránkách „The Metal Archives“ nezmění časem na děsivý nápis „Split“.

Images: ©Katatonia

 

 

 

O autorovi

- spisovatelka, nakladatelka, publicistka - reviews focused on Finnish metal - Rubrika: Finský koutek

Odběr
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny vaše komentáře
0
Moc by nás zajímalo co si o tomto článku myslíte, napište komentář!x
()
x