Přejít k hlavnímu obsahu
Robert Plant,foto: www.robertplant.com
Robert Plant,foto: www.robertplant.com
Radek Dunovský -

Robert Plant: nezaměnitelný, kosmický a multižánrový veterán

Naším dalším vizionářem napříč hudebními žánry nebude nikdo jiný než legendární Robert Plant. Chcete-li, vyslovujte „boží Plant“! Zkrátka a dobře, neexistuje téměř nikdo, kdo se tak intenzivně zapsal do hudební historie a zároveň se pro mnohé stal doslova srdeční záležitostí. Jen velice málo jedinců prošlo tak pestrou a dlouhou kariérou plnou experimentů, jako právě tento britský zpěvák a skladatel.

Celý Příběh začíná v srpnu roku 1948, kdy se Robert Anthony Plant narodil v západním Bronwichi do rodiny inženýra královského letectva Roberta C. Planta. O zpěv a hudbu se zajímal již od utlého dětství a jeho největší raná inspirace nebyl nikdo jiný než Elvis Presley. I přes svůj obrovský zápal pro hudbu nejdříve studoval střední ekonomickou školu, kterou nakonec předčasně ukončil, aby mohl jít vstříc svým vlastním představám a snům.

Zpočátku ho zajímala převážně bluesová hudba a zpíval v kapelách jako Band of Joy, Crawling King a Snakes. V té době také natočil několik vlastních R&B singlů pro CBS. Přes veškerou snahu jeho raná tvorba bohužel nezaznamenala velké ohlasy.

Největší zlom přichází v roce 1968, kdy Roberta slyšel Jimi Page zpívat v jednom klubu cover písně Somebody to Love od Janis Joplin. Plantův hlas Jimiho natolik zaujal, že mu nabídl místo zpěváka v nově vznikajících New Yarbirds. Toto jméno kapely vydrželo ovšem jen jedno turné, po kterém se kompletně přejmenovali na snad nejlegendárnější rockovou skupinu, Led Zeppelin. Nic netrvá ale věčně, ta se roku 1980 rozpadá důsledkem tragické smrti bubeníka Johna Bohnama.


Píše se rok 1982 a Robert Plant startuje svou sólovou dráhu. Začíná cesta plná hledání a také nekončících experimentů.

Plantova alba 80. let jsou poháněna často syntetizátory a jde zde v mnoha případech cítit asijské nebo španělské hudební vlivy. To ale není vše! Na koncertě Benefity Live Aid v roce 1985 Plant experimentoval dokonce s hip hopem a dovršení těchto experimentů je zaznamenáno na albu Shaken 'n' Stirred.

Tvorba a hledání pokračuje celou dekádu a koncem osmdesátých let vytvořil naprosto fenomenální album Now And Zen (1988), kde se opět vrací k „zeppelinovskému“ zvuku. Album obsahuje výrazný kytarový zvuk, syntetizátory a tóny středního východu vyvolávají v posluchačích až exotické pocity.

Master piece s vyšším poselstvím (Now and Zen, 1988)

Je zde důležité zdůraznit, že od pádu Zeppelinů vznikají vedle jeho vlastních hudebních počinů také projekty s Jimi Pagem. Střetly se ovšem ale dvě velké hudební osobnosti a občas vznikaly razantní osobní i hudební spory. Vždy se ale byli schopni usmířit a v roce 1998 dokonce oba odjeli do Maroka, kde zachytili obrovský úspěch za koncert původních písní Led Zeppelin přetvořených v egyptském stylu s doprovodem egyptského orchestru.

Zmíněné orientální a exotické vlivy samotného Roberta natolik nadchly, že v něm dále pokračoval téměř celá 90. léta.

Robert s Jimi Pagem v Maroku...

Koncem let devadesátých se do Plantovy tvorby dostává také folk a se svou kapelou Priory of Brion objede několik měnších akcí a koncertů. V této době také vychází jeho společné album s Jimi Pagem nesoucí název Walking into Clarksdale. Samotná deska nezískala bohužel tolik obdivu, což je patrně také důvodem jeho několikaleté muzikantské pauzy.

Vše se znovu ovšem startuje v roce 2001, sólovými alby jako Dreamland a Sixty Six. Po těchto albech náš génius navštíví africké rytmy, blues, keltské balady a v neposlední řadě psychedelickou hudbu. Skladby jsou syrové, dynamické a získávají velice rychle obrovský úspěch.

Cítíte tu energii? (90s, Knebworth live)

V roce 2007 se pouští také do country-folkového alba Raising Sand s Alison Krauss. Šťastný Plant tehdy prohlásil, že jeho kariéra dosáhla zcela nových vrcholů a samotné album se stalo dokonce nejprodávanějším v celých Spojených státech. V neposlední řadě také dostalo několik ocenění Grammy.

Po této etapě Plant zůstává až dodnes v tvorbě nadále aktivní a hraje velice osobitou a zároveň nezařaditelnou hudbu se svou skupinou Sensational Space Shifters. Ostatně 31. července 2018 se v Pardubicích o jeho formě můžete přesvědčit sami.

Musím říct, že neznám hudebníka s větší a experimentálnější tvorbou. Je až neskutečné, co tento člověk složil, ba přímo prožil. Myslím si, že se mu podařilo nevídané. Jeho hudba je naprosto nezaměnitelnou a pestrou záležitostí, je ovlivněna snad všemi známými kulturami i zvuky, z nichž některé jsou tak odlehlé a jedinečné, že mohou působit až opravdu „kosmicky“.

Současná dynamika celého koncertu se Sensational Space Shifters (Londýn 2017)

Tagy Vizionáři Robert Plant Led Zeppelin

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Jižanský bohém na nekonečné cestě... Píšu, zpívám, hraju a tvořím.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY