Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Největší comeback Andělů? Kapela November 2nd zazářila po dlouhé dekádě, zpěvačka během pauzy bojovala se zdravím

Všechny Andělé znají již své majitele.
Zdroj: eXtra.cz/Pavel Dvořák/Tomáš Martinek
+ Další fotografie
ocenění

Když se řekne kapela November 2nd, jen málokdo tuší, o koho se jedná. Paradoxně přitom jde o historicky jednu z nejkvalitnějších a nejvyzdvihovanějších skupin v Česku. Ta si třemi deskami v letech 2002 až 2012 podmanila hudební kritiky, byť masové fanoušky nikdy nezasáhla. Po dlouhé pauze, kdy frontmanka Alexandra Langošová mimo jiné prošla zdravotními potížemi, se ale November 2nd loni vrátili se stejnojmenným albem, díky kterému získali na Andělech sošku za nejlepší kapelu. A dost možná jde o historicky největší comeback! 

Celá řada hudebních kritiků se shodne na tom, že opravdu kvalitní rockové kapely to nemají v českém rybníčku jednoduché. A to je právě příklad i skupiny November 2nd, která nikdy nepatřila k mainstreamu, přestože její tvorba je považována za jednu z nejlepších u nás. Největší popularity se v Česku dočkala kolem roku 2010, po třetí desce, vydané o rok později, se ale po kapele slehla zem. Tedy až do loňska, kdy členové kapely v čele se zpěvačkou Alexandrou Langošovou a kytaristou Romanem Helclem předvedli famózní comeback.

Svou čtvrtou deskou, pojmenovanou November 2nd a příznačně vydanou 2. listopadu, si opět vysloužili absolutorium u většiny hudebních kritiků. Důkazem toho jsou i dvě nominace na Ceny Anděl v kategorii nejlepší album i nejlepší rock. A právě první zmiňovanou kapela ovládla a vybojovala svou první sošku, která jejich návratu na scénu dala punc velkoleposti.

"Já jsem úplně beze slov. Je to strašně velké překvapení. Řeč jsem si mírně připravovala, ale pak jsem dostala chřipku a nenapsala jsem si to. Musím poděkovat spoluhráčům, já ty kluky miluju, jsou skvělí. V druhé řadě musím poděkovat všem, bez nichž by deska nevznikla. Nejdůležitější člověk je producent. Musím poděkovat našim rodinám, díky Ivčo, Miro, Bene, tati, brácho. Musím poděkovat i těm, co tady už nejsou. Děkuju mami," řekla dojatá zpěvačka. 

Zdravotní problémy Langošové i tvůrčí krize

Kolem roku 2010 to přitom s kapelou vypadalo všelijak. Ačkoli doma velkou fanouškovskou základnu nezískala, v Americe absolvovala úspěšné turné. I proto Langošová s Helclem zvažovali, že se za moře natrvalo přestěhují. Jenže tím by se kapela nejspíš rozpadla, což nechtěli. Navíc do všeho vstoupily zdravotní trable frontmanky.

"Po všech těch úvahách nakonec přišly mé vážné zdravotní komplikace, strávila jsem řadu měsíců v nemocnici a potom na dlouhé rekonvalescenci. To byl zásadní zlom, protože tehdy jsem si uvědomila, že Amerika by byla skvělá pro muziku, ale nedovedla jsem si představit, co bych dělala v podobné situaci. Takové léčení bychom nejspíš finančně neutáhli, byl by to náš bankrot," řekla v rozhovoru pro Novinky.

Langošová s Helclem, kteří mimochodem tvoří pár, se rozhodli zůstat v Česku. Problémem ale bylo, že na kapelu přišla tvůrčí krize a hledala se. Navíc se Langošové s Helclem narodilo dítě, které dostalo přednost. "Není jistě náhoda, že dítěti, které s Romanem máme, je jedenáct let. S těhotenstvím to dá v součtu těch dvanáct let prodlevy," přiznala zpěvačka, která nyní se svou skupinou zažívá návrat na výsluní.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Ceny Anděl 2024

Třiatřicátý ročník udílení hudebních cen Anděl za rok 2023. Slavnostním večerem bude provázet dvojice moderátorů, Ivana "Fancy" Kulhánková a Honza Dědek.

Termín a místo konání: sobota 30. března 2024 v pražském O2 universu

Související články

Další články

Nejnovější kauzy