Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Glosa: Tomáš Klus není proti Židům ani Izraeli. Mozek mu zatemnila dobrosrdečná naivita

Pro Tamaru a Tomáše je nejdůležitější soucit.
Zdroj: eXtra.cz/foto: Pavel Dvořák
+ Dalších 11 fotografií
GLOSA

Přiznám se, že mě docela děsí agresivita, s kterou někteří reagují na výroky Tomáše Kluse na podporu palestinských civilistů. Jestli ale chtěl pomoci tomu, aby česká veřejnost přestala slepě podporovat každý, i problematický krok teroristy napadeného židovského státu, udělal všechno pro naprostý opak. Možná s dobrým úmyslem, ale z čiré naivity a s příšerným výsledkem.

Tomáš Klus: Má právo mluvit

Všechno to souvisí s tradiční otázkou: jsou umělci nositelé pravdy, zajímají nás jejich názory na něco jiného než obor jejich tvořivosti? Mají právo se vyjadřovat k politickému dění kolem sebe?

Za sebe si myslím, že rozhodně ano. Občanská angažovanost známé osobnosti může být dokonce přímo prospěšná. Kolikrát mohou „celebrity“ upozornit na nějaký nešvar a pomoci s jeho řešením.


Upřímnost „proruského“ Jarka Nohavici

A fajn je, když i umělci mohou projevit názor, i když s ním nesouhlasím.

Kdyby například Jaromír Nohavica nezačal vyjadřovat podporu Tomiu Okamurovi, nešel panáčkovat ruskému diktátorovi a vrahovi Vladimíru Putinovi a neměl řadu dalších pro mě hrozivých náznaků, že ani zdaleka není tak dobrá osobnost, za jakou jsem ho považoval, doteď žiju v iluzi o skvělém správňákovi a dál si broukám jeho pro mě už navždy „falešné texty“.

Je tu za mě jedna zásadní výjimka. Máme tu opravdu naprosto jednoduché a jednoznačné problematiky typu Rusko agresor, okupant a zlo, Ukrajina je napadený stát, který je třeba podporovat, žádné ale podle mě neexistuje stejně, jako bychom nepřipustili názor podporující Adolfa Hitlera a jeho nacismus. Válka na Ukrajině je hrůza všech hrůz, a kdo v ní brání agresora, je pro mě sám zločinec.

Ale zase: jen ať to řekne, co si myslí, aspoň mě před sebou varuje.


Problematika, které málokdo rozumí

Jenže jak je vidět, nakonec jsou tu i témata, která se de facto probírají stovky, možná tisíce let a nejsou stále vyřešeny. A do nich zaplouvat, to je pomyslně sebevražedná mise.

Sám za sebe bych nechal na jiných, na odbornících, kteří židovsko-palestinskou otázku nezaujatě zkoumají celý svůj profesní život, aby vyřkli verdikty, co a jestli vůbec Izrael v některých Palestincích vyprovokoval, jak moc nebo málo je zlý, jak moc je ubližováno palestinským civilistům.

Ohánět se ve formě citového vydíraní mrtvými dětmi s ciframi, které vypouští jen teroristická organizace, jinak nejsou nijak potvrzené, to je chucpe.

Tomáš Klus do toho ovšem šel po hlavě. Hned se objevilo celonárodní odsouzení, které někdy sklouzává až do hysterie vypočítávající, kolik minut kdo předtím strávil odsuzováním terorismu Hamásu, aby měl právo kritizovat Izrael. Často čtu věty typu, že kdo kritizuje židovský stát, je antisemita, kope do Židů jako náckové a podobné šílenosti. Souhlasím s tím, že Palestinci se často také dehumanizují, jako by platilo, že co Palestinec, to terorista (včetně dětí), a to tak samozřejmě není.

Rozum se občas bohužel vytrácí na obou stranách.


Jako proruský Mír a spravedlnost

Klusovi bych příště poradil nevyjadřovat se příliš k něčemu, čemu nerozumí. Působí pak nakonec stejně „pitomě“ jako autoři nebezpečné proruské iniciativy Mír a spravedlnost, která žádný mír nechce, chce jen to, aby se Ukrajina vzdala a Rusko získalo všechno, po čem touží.

Doporučené video: Tomáš Klus o své podpoře Palestinců:


Na rozdíl od nich, kde jsem jednoznačně přesvědčený o tom, že jen uctivě slouží ruskému nepříteli, u Kluse si myslím, že terorismus rozhodně nepodporuje, proti Židům už vůbec nic nemá, že je prostě jen naivní a nedohlédl za roh svých výroků, neuvědomil si, jak asi tak působí, co vlastně chce, co navrhuje…

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy